Hey, I’m Ioana and I am an addict.

Sunt dependenta de tigari, de bere si de scris. Si daca de tigari si bere imi aduc aminte cand nu le foloseam sa-mi amortesc emotiile, de scris nu prea. Sunt 40 de ani de cand scriu. zilnic. uneori mii de cuvinte. scrisul e ca o eticheta lipita de mine, ca un fel de raspuns in doi peri pe care il dau unora care se baga in viata mea: “si tu ce faci?” “Scriu”. si apoi plec.

Ultimele 3 luni din viata mea au fost… a crazy hell. Un iad creat de mine, evident, pe principiul “don’t happy, be worry”. Si m-am perpelit in lupta asta si am ascultat tot felul de voci. “Do this, do that”. Doar ca, asa incatapanata cum sunt, mintea mea urla “NU MA INTERESEAZAAAA”.

Ma intereseaza experienta mea, povestea mea, alegerile mele si modul in care pot sa-mi construiesc viitorul. Chestie pe care, se pare, o fac in permanenta, chiar daca uneori doare si sufar ca un caine asezat pe cui si refuz sa ma ridic, pt ca astept sa erupa buba.

Nu e prima data cand trec prin suferinte din astea marete. Nu sunt la primul rodeo, sunt convinsa ca nici la ultimul. Si stiu, in principiu, ce functioneaza pt mine, din alta momente in care m-am ridicat de pe cui. Trei aspecte: 1. letting go completly. 2. ceva miscare fizica/ sa fiu prezenta. 3. decizie ferma/ sa decid ce e important pt mine, ce nevoie am/ ce vreau.

Intotdeauna au functionat – fie toate trei, fie doar prima – like a freakin charm. Pana acum.

Am incercat a LOT of shits. M-am contorsionat de durere si nevoie si lacrimi si rusine si vina si panica si disperare si da, uneori si de bucurie falsa, ca un fel de armura pe care o purtam cu mandrie, ca pe acel “las’ ca o sa fie bine cumva”. No, it doesn’t.

Cand incerci sa pari bine, nu, n-o sa fie bine.

Un singur lucru a functionat. Scrisul. Poate pt tine pare de inteles si normal, inca pt mine n-a fost asa. Pai nu scriu eu tot timpul? Nu fac asta all the time, ce mai poate fi nou? Nu e asta usor si natural si in my ADN? Cum pot sa schimb ceva daca fac acelasi lucru over and over again?

Cand mi-am pus intrebarile astea – mi-am amintit de momente din astea de drama/ trauma din viata mea.

  • cand locuiam in Iasi si traiam cei mai nasoi 2 ani din toata existenta mea. si totul parea piedut si n-aveam nimic si ma pierdusem pe niste drumuri de neinteles. of course ca am urmat cei 3 pasi de mai sus (letting go, move, decide), dar pana n-am scris o scrisoare ironica si nervoasa cuiva, nimic nu s-a schimbat. era primul meu text EVER publicat. mi-a schimbat viata definitiv. irevocabil. si l-am scris din frica, furie, neputinta, durere, nu din vreo placere absoluta.
  • cand eram in prag de divort, si simteam ca imi ies din propria piele de durere si panica si neputinta. cand nu mai aveam bani de chirie. si nici nu mai vedeam strazile pe care merg. ce a facut diferenta? un email lung pe care i l-am trimis tatalui meu. o poveste. ce simt, ce nu mai pot. ce vreau. relatia noastra s-a schimbat, viata mea s-a schimbat radical. am facut loc iubirii in existenta mea, o iubire cum nu mai vazusem. relatia mea cu Vlad.
  • cand toate proiectele mele au picat si nu mai stiam ce drum am in fata sau daca o sa mai fiu vreodata fericita, am scris un text. Textul ala, aparent banal, m-a “facut” antreprenor.
  • Cand cel mai iubit proiect al meu a esuat, am scris un email – acel email avea sa-mi aduca ceva la care nici macar nu visasem vreodata – calatorii in jurul lumii la 5 stele.

Scrisul m-a transformat in niste moduri pe care n-as putea sa le exprim vreodata. Am pus pe foile vietii mele cuvinte si emotii, frici, dureri, curaj, iubire, adevar, minciuna, fantezii, umor, disperare, panica.

Iar daca cineva a zis ceva de bine vreodata despre mine tot despre scris a zis. “Ah, daca ai sti cum scriiiii”. “Orice ai face, nimic nu-ti depaseste talentul la scris”. “You know how to write, you’re brilliant”. “Cat de multe poti exprima prin cuvinte”. “Cat de mult m-au ajutat vorbele tale”.

Din afara, ai putea spune ca mi-am construit o cariera in jurul scrisului. Insa, de fapt, scrisul a construit tot. Curajul de a pune negru pe alb cuvinte. povestea mea.

As putea sa fiu milionara de cate ori mi-a zis cineva ca vrea sa scrie, dar nu poate. ca vrea sa traiasca din scris, dar dureaza sau nu stie cum. ca vrea sa fie scriitor.

Scriitor esti daca scrii. atat.

Nu are nicio importanta daca ai talent sau nu, daca aduce bani sau nu, daca dureaza sau nu. Ci alegerea da. Daca vrei, atunci scrii. oriunde, oricum poti.

Cei mai mari dusmani ai scrisului sunt lipsa de motivatie/ lenea/ dat vina pe lipsa inspiratiei si ideilor + frica de altii/ de greseli/ de rusine/ de critici.

Suntem atat de obisnuiti sa avem o parere proasta despre noi, incat nu ne mai vedem calitatile.

Traim in lumea asta atat de focusata pe perfectiune, pe imagine, pe cum ne prezentam. cum ne exprimam. Insa, daca stai bine si te gandesti, noi nu ne pricepem deloc la perfectiune (pt ca nici nu exista asa ceva), noi ne pricepem de minune la drama, la durere, la traume, la imperfectiuni, la gasit nod in papura si la defecte si ne este foarte rusine sa vorbim despre asta, pt ca toti par perfecti in jurul nostru.

Nu mai este necesar sa-ti fie rusine sa scrii sau sa faci ce-ti place. Pentru a deveni perfect (sau bun in ceea ce faci), este absolut necesar sa-ti accepti imperfectiunile pe care tu insuti ti le imaginezi despre tine.

Ai mult mai multa imaginatie, talent, motivatie, inspiratie decat crezi tu.

Lenea se rezolva cu actiuni mici, constante.

Rusinea se rezolva cu furia de a te arunca in viata. in text. in poveste.

Am auzit o multime de scuze si motive la viata mea (unele sunt si ale mele, evident): ca nu stiu sa scriu, ca n-am talent, ca nu pot, ca n-am idei sau inspiratie, ca n-am timp, ca am business, ca nu fac bani din asta, ca cine ma asculta pe mine, ca apar critici, ca primesc hate, ca n-am platforma/ blogul/ perfectiunea dorite, ca ce-as avea eu de spus, ca nu-mi place, ca nu pot sa scot doua cuvinte din mine.

BULLSHIT!!

Scrisul asta nu e obligat sa-ti aduca bani si aplauze, nu tre’ sa ai talent, nu tre’ sa-ti manance timpul, nu trebuie sa fie placut.

Scrisul iti poate aduce insa chestii mai subtile, mai importante.

  • vindecare. iti poti rescrie trecutul. poti sa te impaci cu ce a fost. poti sa gasesti alinare in a scrie despre tine o alta poveste.
  • scrisul iti poate croi drumul. o pagina alba iti da libertatea de a pune pe ea ce cuvinte, experiente, povesti vrei tu.
  • scrisul iti poate desena viata. cand pui emotii in cuvinte, cand colorezi idei si jonglezi cu perspective, toata imaginea capata contur si te trezesti cu un plan in toata regula.
  • scrisul iti creeaza viitorul. daca nu stiai, prin scris poti “manifesta” ce-ti doresti. ma rog, e cuvantul asta la moda si imi dau ochii peste cap cand il folosesc. Insa scrisul inseamna to ground your desires. sa le pui pe foaie. sa le vezi. sa le constientizezi. cand planuiesti ceva – acel ceva tinde sa devina realitate.
  • scrisul te poate salva, cum a facut-o pt mine de nenumarate ori. nu pt ca stiam sa scriu cuvinte, ci pt ca ma puneam pe mine in cuvinte. nu pt ca-mi pasa de ce cred/ spun altii despre mine, ci pt ca ieseam in arena si aveam curajul sa ma privesc pe mine. asa cum sunt, cu toate defectele, nevoile, fricile, bucuriile mele.

Nu exista nicio diferenta intre un pesimist care spune “Ah, nu am nicio speranta, ce sa ma mai deranjez sa fac ceva” si un optimist care spune: “De ce m-as deranja sa fac ceva, daca totul o sa fie bine?”. Either way, nothing happens.

Nothing!!

Actiunea nu aduce intotdeauna fericire, asta e clar. Insa nu exista fericire fara actiune. Ca asa suntem facuti.

Crezi cu adevarat ca lucrurile se vor imbunatati in viata ta sau e wishful thinking si o scuza ca sa nu faci nimic? Poate e doar frica deghizata in optimism.

Este viata ta mai buna in acest moment decat acum un an, o luna, o sapatamana?

Daca nu, nu te astepta sa se schimbe ceva azi, maine. Te cam minti. Este momentul sa te opresti si sa planuesti un salt.

What we fear doing most is usually what we most need to do.

De asta te invit sa facem impreuna un salt in necunoscut.

Se numeste STORYTAILOR.

Pentru ca secretul nu este in a spune povesti, ci in a croi povesti.

Povesti oricine poate sa spuna.

Dar sa fii un croitor de cuvinte e mai putin intalnit. Sa ai o viziune, sa iti imaginezi rezultatul, sa faci schite, planuri, sa le pui in aplicare, sa modifici si sa vindeci prin culoare si emotii, sa dai o forma, un sens vietii tale, sa admiri rezultatele. Sa nu spui ce vezi, ci sa arati lumii ce vezi, cum esti, ce poti.

In fiecare dintre noi exista mai multa imaginatie, creativitate, daruire, iubire, putere, nevoie de comunicare decat am fost lasati sa credem. Cuvintele au darul asta sa creeze lumi.

In ce consta Atelierul Storytailor:

  • 5 saptamani de scris.

5 saptamani in care iti dau teme bine alese despre care sa scrii. si te si invat cum. discutam. comunicam. Vor fi 2-3 texte/ saptamana de scris, in weekend sau oricand ai tu timp. Nimeni nu ramane in urma, suntem flexibili.

Avem o platforma geniala, gratuita. Ce poti face acolo:

  • contul se face in 30 de secunde. este gratuit.
  • poti scrie la orice ora din zi sau din noapte, in ritmul tau. poti salva si reveni, poti da publish, poate fi public sau privat.
  • avem chat in care comunicam permanent. in care ne citim intre noi si ne spunem parerile. tot acolo vin zilnic cu motivatie si idei despre ce si cum sa scrii.
  • poti castiga bani direct din scris, daca vrei asta. (daca ai subscribers, si te invat cum, acestia te platesc direct).
  • poti lua textele astea pe care le facem impreuna si le poti publica pe site-ul tau (daca ai) sau pe social media sau NU. numai de tine depinde.
  • este super usor si la indemana. si poti face asta cand ai tu timp.

Ce anume facem:

  1. Re-imagine your past.

Vei invata cum poti, prin scris, sa vindeci, sa iubesti, sa faci pace cu povestile din trecut. Teme si intrebari specifice care sa te ajute in demersul asta.

  1. Tailor your path.

Iti vei croi o cale a ta, personala, intima, vulnerabila, prin cuvinte si emotii. Vei invata sa te expui in scris atat cat simti tu, elegant si firesc, fara sa fortezi optimismul si gandirea pozitiva. Toate emotiile au valoare si poti sa-ti croiesti calea prin ele, jucandu-te cu ele.

  1. Design your life.

Asa cum un pictor/ designer isi pune planseta in lumina si pune culori pe ea, asa vom asterne noi pagina si vom scrie cele mai surprinzatoare dorinte si povesti care pot iesi din noi. Evident, toate intrebarile, indicatiile si ghidarea vin de la mine.

  1. Create your future.

Te invat sa pui prezentul in viitor. Sa scrii despre povesti netraite inca fizic, dar atat de vii in mintea si inima ta. Te invat sa devii cine vrei tu, orice este posibil.

  1. Fiction.

In ultima saptamana, vom scrie legende. despre lume, despre tine, despre viata ta, despre romance, love, courage, freedom, magic.

Ce pun eu la bataie:

  • platforma unde sa facem acest atelier. free. poti publica sau tine privat textele. poti castiga bani pe ele. poti sa le folosesti oricum vrei tu.
  • inspiratie si ajutor la fiecare pas. teme specifice. incurajare. te invat sa scrii si cum sa o faci mai simplu si mai elegant.
  • ne citim intre noi. suntem impreuna. avem chat zilnic.
  • intrebari si teme pe care nu le-ai mai facut/ auzit niciodata, garantat 🙂
  • pe baza a ceea ce scrii, te pot ajuta personalizat, daca ai nevoie de extra-steps.
  • iti demonstrez cata imaginatie si talent ai. si cata bucurie si schimbare iti poate aduce actul asta simplu de a scrie.

Ce rezultate si avantaje ai daca participi la Atelierul Storytailor.

  • iti poti rezolva, vindeca si schimba povesti din trecut, despre care ai tot vorbit si pe care le-ai tot analizat, insa nu par sa fie mai blande cu tine.
  • scriind aceste povesti, poti decide sa iei o anumita directie in viata la care nici nu te gandeai. Cuvintele deschid porti.
  • poti sa-ti implinesti dorinte. pt ca emotiile si actiunea impreuna creeaza lumi.
  • iti dai mana la scris, iesi din lene si rusine. te arunci in poveste si nu mai privesti inapoi. te motiveaza sa incepi si alte lucruri interesante in viata ta.
  • primesti claritate si ghidare. nu doar de la mine si de la grup. ci si pe alte cai, pe care nu le banuiesti. poate descoperi lucruri noi despre tine sau planuri si dorinte noi.
  • poti cu textele astea sa ai content pe vreo 4-5 luni, daca decizi sa le publici. poti sa castigi bani cu ele. poti sa incepi o carte cu ele, poate ti-ai dorit asta de mult timp.
  • te deschizi unor visuri mai mari, unor dorinte pe care le uitasei sau nu stiai ca le ai. si scriindu-le, le aduci mai aproape de tine. le faci reale.
  • inveti sa scrii mai bine, mai usor, mai fluent – in limbajul tau personal, intim. inveti sa te promovezi si sa iti creezi brandul personal. te poate ajuta la promovare, in marketing, la vanzari, in ORICE business.
  • inveti sa te lasi aplaudat si iubit si citit si incurajat de oameni. Mai intai de mine si de grup, apoi – daca vrei – si de public.
  • toate astea vin la pachet cu incredere in sine, iesire din situatii mai putin placute, dorinte implinite, motivatie, inspiratie, placere. libertate.
  • faci saltul ala in necunoscut pe care ti-l doreai de mult. Inchizi ochii. Respiri adanc. Si sari in poveste. Lasi inima sa scrie, fara sa gandesti prea mult, fara sa corectezi, fara sa pui limite pe tine. Cine stie ce poate aduce asta, cum iti poate schimba viata?! Numai tu cred ca banuiesti.

Incepem atelierul Storytailor pe 12 octombrie dimineata. Pana atunci primesti datele tehnice si ce mai ai nevoie sa stii. Plus bonusuri si surprize.

Participarea ta este de 470 euro/ 2350 lei.

Toata lumea e binevenita, pentru ca TOTI avem beneficii imense din scris. Dar as vrea sa fim un grup de maxim 5-6 persoane. deci, primul venit, primul servit.

Inscrierea si plata:

[email protected]

SC DARA CARACAS SRL
CUI 43066432
J40/11844/2020

IBAN (LEI): RO76BTRLRONCRT0567137501

IBAN (EURO): RO26BTRLEURCRT0567137501

Sau pe Revolut, la @ioanam5b5.

Este multa munca. Nu e ceva asa de citit, pe email. Si da, voi scrie si eu cu tine si vom face asta impreuna, ca sa inveti si sa-ti fie cat mai usor. Este actiune si iubire si vulnerabilitate si emotie si schimbare si muzica.

Do you still have music in you? I know I have.

So let’s dance.

Multumeeesc,

Ioana

Leave a Comment