Daca esti cat de cat activ pe retelele sociale, cu siguranta ai auzit de Bucharest City App, de Casa Filip din Sarichioi sau de tot felul de evenimente cu bloggeri internationali invitati sa descopere Romania. In spatele acestora se afla Alex Filip, unul dintre cei mai interesanti si mai cool antreprenori de la noi si prietenul meu de peste 8 ani.

Alex este un munte de vointa cu o blandete si cu un bun simt aproape ireale. Ne-am cunsocut pe vremea cand faceam amandoi proiecte de travel si scriam pe bloguri. Ne-am revazut la evenimente, am calatorit impreuna, ne-am desenat visurile si chiar am „concurat” la un moment dat pentru un client. Haha!! Ce vremuri.

Viata ne-a dus pe drumuri foarte interesante. Eu am plecat in lume, Alex a ramas in Romania sa construiasca o casa, o familie, un brand de tara. Am o mare admiratie pentru el ca om si am incredere totala in viziunea lui – desi, uneori, ii consider initiativele de business adevarate „nebunii”, pentru ca suntem atat de diferiti. Insa, stii tu – este nebunia aia frumoasa, fara de care nu cred ca poti reusi.

Iar Alex Filip a reusit in adevaratul sens al cuvantului.

Insa, mai presus de orice, cred cu tarie in sustinere. Daca testezi produse (fizice sau digitale) care iti plac, daca ai incredere in cineva, daca admiri un om si munca lui, da mai departe. Spune povestea. Sustine cum poti, chiar si cu un gest mic sau un cuvant bun. Conteaza enorm! Suntem toti impreuna in aventura asta numita „viata”, suntem toti ca unul, cu bune si mai putin bune, iar povestile de suflet pot schimba lumea. Daca le dam mai departe…

Iata mai jos povestea lui Alex Filip.

Hei, Alex. Ne stim de vreo 8 ani si esti super cunoscut in mediul online, insa as vrea sa imi spui cateva cuvinte despre tine, ca om. Cine este Alex Filip? Ce vise, dorinte, neimpliniri, bucurii, iubiri traieste?

Intr-adevar, ne cunoastem de atatia ani si ma bucur ca legatura noastra a ramas vie, chiar daca viata a avut grija sa ne poarte prin colturi complet diferite ale lumii.

Chiar daca poate am o prezenta destul de vizibila in online-ul romanesc, nu-mi place sa spun despre mine ca sunt super cunoscut, ca sunt vreun soi de influencer sau mai stiu eu ce. Incerc sa fiu un tip discret, care munceste mult si care isi doreste sa lase ceva bun in urma sa. Am plecat din Piatra Neamt la Bucuresti cu visul de a-mi construi de unul singur propriul destin si ma declar multumit de tot ce am realizat pana-n prezent. Insa, pentru mine, nu exista si nu va exista niciodata o implinire mai mare decat familia pe care am reusit sa mi-o intemeiez.

Ai construit multe business-uri de la zero. Si foarte repede 🙂 Imi aduc aminte cand ne-am cunoscut ca munceam amandoi la afacerile noastre, pas cu pas. Tu te-ai ridicat in doar cativa ani, ai devenit cunoscut si ai reusit. Ne poti spune mai multe despre ce faci acum?

Cred ca scara succesului este liber sa si-o traseze fiecare unde considera. Doar capitalismul si societatea actuala incearca sa ne arate ca a reusi inseamna sa ai nu stiu cate zerouri in cont. Eu nu dupa asta ma ghidez. Eu mi-am insusit misiunea de a contribui la dezvoltarea turismului romanesc si doar asta fac de cand am devenit antreprenor, in urma cu fix 10 ani.

Intr-adevar, privind retrospectiv, pot spune ca am construit multe proiecte care au adus un plus in industria autohtona de calatorii. Si voi continua, cu siguranta, in acelasi ritm. Strict profesional, in clipa de fata focusul meu este pe dezvoltarea platformei Pickatrip.ro si in paralel sa ma asigur ca toti oaspetii nostri de la Casa Filip din Sarichioi au parte de o experienta reusita.

Povesteste-mi te rog despre Casa Filip. Cum a venit ideea, ce a insemnat tot procesul din spate, ce te-a inspirat, cat de greu/usor a fost? Care este cea mai mare satisfactie legata de Casa Filip?

Despre Casa Filip chiar pot spune ca e un vis implinit. Am copilarit prin satele lui Creanga, am dormit intr-o casa cu cerdac si prispa si am visat sa am candva o astfel de casa traditionala de oaspeti, in deplina armonie cu specificul local.

Destinul m-a adus intr-o zona unde poate ca nu m-as fi vazut niciodata traind, chiar in inima celei mai mari comunitati de rusi-lipoveni din tara, in satul Sarichioi din judetul Tulcea. Aici am cumparat impreuna cu sotia mea o gospodarie lipoveneasca veche de un secol, pe care am restaurat-o, reconditionat-o si reconverit-o in pensiune cu circuit inchis. Tot santierul a fost infinit mai greu decat mi-am imaginat la inceput. Dar suntem bucurosi ca am reusit sa dam comunitatii un simbol arhitectural, iar turismului romanesc o noua poveste de succes.

Te-ai axat inca de la inceput pe Horeca, pe lumea asta a calatoriilor si ospitalitatii. Ai o agentie de marketing pentru Horeca, ai Casa Filip si acum Pickatrip.ro. Cand a fost momentul in care ai simtit ca “this is it”, ca asta este rostul tau? Daca ar fi sa alegi un cu totul alt drum, ce ai face?

Declick-ul s-a produs in facultate, chiar in al doilea an, cand mi-am luat un job part-time la revista „Vacante & Calatorii” din Bucuresti. Aici am avut ocazia sa fiu implicat in organizarea unor evenimente (conferinte, seminarii etc.) in parteneriat cu Ministerul Turismului si m-a fascinat aceasta noua lume descoperita. In paralel, participam la tot felul de workshop-uri de antreprenoriat si project management. Si cred ca asa s-a nascut in mine dorinta de a deveni un antreprenor in turism.

Am inceput cu Eventur in 2013, o agentie de marketing full-service in turism. Recunosc insa ca in prezent ii ofer cel mai putin timp. Lucrez strict pe cateva proiecte punctuale si nimic mai mult. Asa cum ziceam, in clipa de fata atentia mea e orientata in special catre Pickatrip.ro – „prima platforma romaneasca de sejururi si vacante la tarife considerabil reduse (chiar si cu 30-40% mai mici) si cu numeroase beneficii extra”.

Recunosc ca nu m-am gandit niciodata ce as alege daca as fi pus in situatia de a o lua complet de la capat. Cred ca mi-ar placea sa am un job pe un program bine definit. Adica sa stiu ca la 5-6 am inchis laptopul si nu mai am grija task-urilor pana a doua zi dimineata. Ca antreprenor te gandesti mereu la ce mai e de facut si ti-e aproape imposibil sa te deconectezi chiar si atunci cand esti in concediu.

Ai avut frici sau anxietati pe drumul acesta? Care este cea mai mare frica a ta si cum o imbratisezi?

Frica de insucces n-am avut-o si nu o voi avea vreodata. In toti acesti ani am invatat deja ca indiferent daca iti reuseste sau nu un proiect, experienta dobandita este un real castig. Astfel mi-am construit mindset-ul.

Dar despre anxietate da, pot spune ca am dat noroc cu ea in ultimii ani, fiindca tranzitia de la Bucuresti la Tulcea & Sarichioi a fost dificila. Lucrurile au inceput totusi sa se schimbe imediat ce a ajuns pe lume primul meu baietel, in aprilie 2019. Atunci am realizat ca prioritatile sunt altele si ca dorinta de a trai „intr-o capitala plina de oportunitati” este doar un moft. Acum m-am impacat cu gandul ca nu ma voi putea deconecta niciodata de la pulsul din capitala fiindca e deja in sangele meu si e bine sa ramana acolo. Dar nici nu mai tanjesc ca sa fiu la Bucuresti day by day fiindca ii vad si minusurile, nu doar plusurile. Cert e ca prioritatea mea este familia mea. Ambitiile profesionale si mofturile personale au trecut de ceva vreme pe plan secund.

Care a fost cea mai uluitoare experienta din viata ta?

Iti raspund la intrebarea asta facand referire doar la viata mea personala. Dar daca spun despre sosirea pe lume a celor doi baietei pe care-i am suna prea cliseistic? Asa cum scriam de curand si pe profilul meu de Facebook, oamenii se nasc cu o singura superputere, aceea de a fi parinti. Restul sunt doar chestiuni adiacente.

Totusi, fiindca povestesc despre mine pe un blog de calatorii, as vrea sa mentionez si luna de miere petrecuta in Los Angeles (5 zile) si Bora Bora (7 zile). A fost o experienta fantastica de care stiu ca imi voi aminti toata viata cu multa bucurie. Cu breathtaking, goosebumping si tot meniul!

De ce crezi tu ca oamenii nu fac tot ce le place pe lumea asta si nu isi urmeaza dorintele cele mai intime?

In general, cred ca oamenii nu sunt constienti de potentialul lor. Dar ca sa iti atingi potentialul, trebuie sa iti impingi limitele. Doar astfel te poti dezvolta cu adevarat. Altfel, viata trece pe langa noi si ne facem ca nu ne pasa. Mie imi pasa de viata mea si de destinul meu, asa ca fac tot ce tine de mine ca sa reusesc. Si, asa cum scriam mai sus, eu hotarasc unde ma situez pe scara propriului succes.

What’s your secret power? Ce faci foarte bine si foarte usor, dar nu stiu multi despre asta?

Ce incerc sa fac foarte bine si uneori imi si iese este sa-mi organizez timpul la milimetru. Si chiar daca pare greu de crezut, asta nu inseamna ca-mi suna alarma in fiecare zi la 5-6 dimineata. Dorm mai mult decat suficient. Petrec indeajuns timp cu familia. Si muncesc atat cat sa ma asigur ca toate lucrurile sunt perfect operationale. Deci poate ca super puterea mea este echilibrul.

Iti multumesc mult, Alex. La fel ca intotdeauna – sunt alaturi de tine, cred in tine, te urmaresc cu drag si de abia astept sa te revad.

Pe Alex Filip il gasesti si pe Facebook, unde poti citi mai multe interviuri cu el si poti vedea imagini din superba Casa Filip si din Tulcea.

Learn how to get anything you want

Comments are closed.