Ascultam ieri un podcast cu Alex Huditan (unul dintre cei mai faini antreprenori pe care ii stiu), in care povestea cate credinte si idei ciudate avea despre bani, inainte de a-si incepe business-ul, de a face inconjurul lumii si a castiga milioane de dolari.
Acum foarte multi dintre noi stim ca exista asa ceva – “limiting beliefs” – care ne pun piedici si ne opresc din a avea tot ce ne dorim. Este plin internetul de sfaturi, de idei, de vindecari, de “operatii” si procedee. In plus, vedem cu ochii nostri viteza cu care se schimba lumea si cum tot ce am invatat/ realizat se poate duce pe apa sambetei intr-o clipa. (oare de unde vine vorba asta? :))
Toti ne dorim succes. Toti ne dorim schimbare – intr-o forma sau alta. Toti avem visuri, dorinte, aspiratii. Pentru ca stim ca putem mai mult si ca meritam mai mult si ca – daca altii pot – poate va veni si randul nostru. Si ne asezam cuminti la laptop, cautam pe net, invatam, sustinem ca “avem nevoie de vindecare/ timp/ resurse”, ca “nu acum e momentul” si ca “intr-o zi o sa reusim”.
Well. De 8 ani ma “lupt” si eu cu aceste credinte limitative, lucrez la mine, invat, studiez si caut resurse. Practic, asta faceam si aseara, cand il ascultam pe Hudi 🙂 Iar astazi m-am gandit sa impartasesc din experienta mea – ce a functionat si ce nu, ce am descoperit de-a lungul timpului si ce m-a ajutat sa cresc cu adevarat.
Inainte de a incepe conversatia (sau monologul, cum vrei:), as vrea sa precizez ceva.
Ai o datorie foarte importanta fata de tine insuti -> sa asculti si sa urmezi doar acele lucruri/ doar pe acei oameni care rezoneaza cu tine. NU TREBUIE sa faci ca altii sau ce spun altii. Intuitia ta este cel mai important lucru pe care il ai. De profesori, metode si sfaturi este plina lumea. Focusul tau trebuie sa fie pe ce se simte bine/ adevarat pentru tine!!
So. Inainte de a urma ORICE, intreaba-te de ce o faci, cum se simte, ce reactie ai. Intotdeauna vei sti raspunsul daca faci putina liniste si te asculti.
Buuuun! Si acum hai sa discutam despre cateva credinte limitative si alte idei din astea.
- Ce inseamna succesul pentru TINE?
Este super usor sa te pierzi in povestile de pe social media. Sa crezi ce vezi la altii. Sa te lasi cucerit de ideea asta cu “multi bani, calatorii, lux, celebritate, relatii superbe, decoruri de poveste, insule exotice, business-uri online” si tot asa. Foarte multi romantizam anumite situatii (cum ar fi locuitul pe o insula exotica). Multi dintre noi venim cu idei din copilarie, cand ni s-a spus ca sa urmezi o scoala “buna”, sa iti faci o familie, sa ai un job bun, sa iubesti lucrurile simple, sa ajuti si sa fii bun – este o poveste de succes.
Nu spun ca este sau nu este. Poti sa ai tot ce vrei. Dar stii de ce? Care este motivatia ta? Cum ai vrea sa te simti? Ce inseamna succesul pentru tine personal?
Succesul asta este o notiune la fel de vaga ca si libertatea. Pana in momentul in care TU le definesti. Pana aduci in poveste detalii care te fac pe tine fericit si implinit.
Ce inseamna pentru mine “sa am succes” in acest moment din viata mea (sa ma simt bine, that’s all) – pentru tine poate fi ceva super banal. La fel si daca vii si-mi spui ca tu vrei un Ferrari rosu, pe mine ma lasa rece.
Redefineste-ti succesul. Si, mai ales, da-ti voie sa ai succes. Fa-l accesibil. Nu mai cauta perfectiunea si depasirea si momentele alea de “urcat pe culmi de fericire” – ca astea sunt rare. Defineste-ti succesul zilnic, astfel incat sa fii mandru de tine, sa te simti implinit si bucuros. Si da, uneori, poate inseamna sa iti dai voie sa nu faci nimic si sa te relaxezi.
Am inteles – the hard way – ca relaxarea poate fi cel mai mare succes ever!! Oricat de shallow ar suna.
Daca ai liste interminabile, elimina. Daca n-ai nimic de facut, urmeaza-ti curiozitatea de moment. Daca te simti nasol, sa-ti faci patul si sa faci o baie – inseamna SUCCES. Daca te simti bine, sa visezi mai inalt – inseamna SUCCES.
- Despre schimbare.
Mi-as dori sa fiu cateva minute in incapere cu cel care a spus ca “tre’ sa ne vindecam, sa luptam, sa schimbaaaam, sa stergem toate credintele, sa eliminam ranile, sa nu gandim negativ, sa iesim din zona de confort” si alte balarii.
Schimbarea este singura constanta din Univers si se intampla fie ca vrei tu sau nu. Se schimba ceva chiar acum, cand citesti cuvintele astea.
Iti urez mult succes cu stersul trecutului si opritul gandurilor negative :))
Ce se intampla cand mergi la un restaurant, comanzi ceva, primesti si nu-ti place mancarea? Fie ceri sa iti aduca altceva, fie te ridici si pleci. Corect? Pai cam asa e cu schimbarea asta.
NU lucrezi in ceata la tot ce crezi tu ca este “negativ” sau “naspa” la tine. Actionezi in directia visurilor tale, primesti tot ce vine la tine si schimbi din mers ce nu-ti place, readaptandu-te, facand alte planuri, gandindu-te la solutii si NU la probleme.
Problemele si credintele limitative au putere doar cand te focusezi pe ele. Ai in tine o infinitate de limitari, practic orice gandesti poate fi o limitare intr-un anumit caz. CUM ar fi sa se “adevereasca”, sa actioneze toate deodata? N-ai mai iesi din casa.
Iesitul asta din zona de confort se intampla de fiecare data cand nu-ti place ceva. Automat iti doresti ceva mai bun. La fel de automat apar tot felul de solutii, pe care mintea ta le va diseca si se va indoi de ele. Tu te vei adapta si tot asa. Cand te adaptezi la nou – intri in zona de confort. Si imediat, aproape instant, vrei altceva.
Cand iti impingi limitele – da, poti avea rezultate spectaculoase. La fel de usor, poti insa sa nu le mentii, si sa intri intr-un carusel periculos de entuziasm-anxietate. Fight and flight. Up & down. Garantat, din experienta, iti spun ca – la un moment dat, te saturi.
Uneori este fff bine sa cauti confort, usurinta, bucurie, placere. S-ar putea sa ai o surpriza.
Pentru ca drama creeaza drama. Efortul creeaza si mai mult efort. Placerea creeaza placere. Usurinta aduce usurinta. Bucuria aduce si mai multa bucurie. It’s law. Incearca si tu 🙂
Deci despre schimbare cu forta – acum, pe repede inainte – am o singura parere. Este ok, daca iti asumi roller-coaster-ul. Numai de tine depinde, de cat esti de permisiv, de flexibil, de “all in”.
Atentie!!
Sa fii in zona de confort NU inseamna sa zaci pe canapea, sa iti plangi de mila, sa nu te simti bine si sa astepti sa-ti pice ceva din cer. Sa spui “las’, e ok”, cand, de fapt, nu este.
Sa fii in zona de confort inseamna sa ai incredere in tine, sa te simti bine, sa actionezi in directia viselor tale cu placere si bucurie, sa te relaxezi si sa lasi viata sa fie buna cu tine. Sa nu mai lupti cu indarjire, ci sa fii prezent in viata ta, cu tot ce ai si esti.
- Credintele limitative. ce sunt si ce facem cu ele.
Credintele astea limitative sunt ganduri/ idei preluate, invatate, simtite, experimentate – si care devin automate. Pe care mintea le ia de bune, de reale, de adevarate. Exact ca sofatul sau mersul pe bicicleta. Odata ce ai invatat, nu te mai gandesti prea mult – o faci si asta este.
Orice gand pe care il ai poate fi limitativ. Cum iti dai seama? Dupa cum se simte.
Daca tu crezi ca “banii vin cu usurinta tot timpul la tine” – se simte bine si nu ma acorzi atentie gandului asta. Actioneaza din umbra, este un fisier pe care mintea il deschide de fiecare data cand vrei bani pentru ceva.
Daca tu crezi (constient sau nu) ca “banii se fac muncind din greu si ca sunt putini” – well, mintea acceseaza informatia asta. Se simte apasator, greu, ca o lipsa, ca un efort si ca o neputinta.
Ideea este urmatoarea –
Asa cum spuneam mai sus, avem o infinitate de limiting beliefs, orice gand are tendinta sa devina limitativ la un moment dat si intr-un anumit context. NU are sens sa te duci dupa ele, sa le sapi, sa le dezgropi, sa le faci de ras. Este o munca inutila, pe care n-o vei termina niciodata. Cum imi place mie sa spun – un om fara rezistente e un om mort. Practic, unde mai este toata distractia? 🙂
In momentul in care iti doresti ceva (crede-ma, iti doresti ceva in fiecare clipa) si nu actionezi in urmatoarele 5 secunde – mintea scoate toate ideile, credintele, scenariile posibile din fisierele adaugate de-a lungul timpului (fie de tine, fie de ai tai, societate, etc. nu are nicio importanta de unde vin).
Cel mai des apar sub forma lui: “da, dar…”
Sa-ti dau un exemplu:
- vrei sa pleci in Peru. si vrei acum. te duci la laptop si inainte de a cumpara biletele, ai o secunda de ezitare. Asculta-te, acolo este solutia!!
- mintea vine cu urmatoarele la masa: Dar daca nu e bine ce faci, ce, ai innebunit? Dar daca nu e safe? Dar daca ramai fara bani? Dar daca te imbolnavesti? Dar daca ai sta acasa si ti-ai vedea de treaba?
- toate acestea nu se simt prea bine. te ingrijoreaza, te fac sa te indoiesti de dorinta ta, de orice. Si iata-ne cu lista de limiting beliefs!!
- le iei frumusel pe fiecare in parte si le analizezi. Oare ce cred eu de imi pun intrebarile astea?! De ce simt asa? Este 100% adevarat ce cred? Exista si alte variante? Cum ar fi sa privesc altfel situatia? Ce imi doresc cu adevarat?
- si astfel, inlocuiesti pattern-ul respectiv cu altul nou.
Cum faci asta:
“Dar daca nu e bine ce faci, ce, ai innebunit?” – simt ca nu am incredere in mine, ca nu fac ce trebuie. Mi s-a tot spus ca dorintele mele sunt nebunesti. Este adevarat? Hmmm, nu prea, pt ca mereu mi-am implinit visurile si a fost bine. Daca as avea acum incredere in mine, ce as face? As merge. Daca totusi se poate?! Imi doresc sa am incredere in mine, sa iau cea mai buna decizie si sa imi implinesc visul. Intotdeauna imi implinesc visurile. Intotdeauna este bine.
Cam asa.
Practic, “munca” ta este sa aduci argumente credibile mintii care se indoieste. Sa gasesti idei si ganduri care se simt mai bine decat cele accesate automat, din strafundurile gandirii. Sa iti sustii cazul.
Sau cum imi place mie sa spun – “to soothe/ ease your way into feeling better”.
Ok. Si ce facem cu dorintele alea vechi si incapatanate care, oricat de bine ne-am simti, par sa nu se materializeze?
Este tot pe feeling si aici 🙂
Exista un singur motiv pentru care aceste dorinte nu se implinesc – pentru ca te focusezi pe lipsa lor. Observi realitatea din jur, realitate din care dorinta ta lipseste, si la fiecare “check” – it’s not there. Asta tine dorintele la distanta. “not there yet, not there yet”.
- daca dorinta se simte agasanta, iritanta, te obsedeaza – singura solutie este sa renunti la ea. Nu sari 🙂 Nu spun sa renunti la dorinta per se, pentru ca asa ceva nu se poate. Renunti sa te mai gandesti la asta, sa mai lupti, sa mai incerci s-o faci sa se intample. Renunti la efort. O lasi balta. Te duci dupa alte visuri.
- daca NU poti si nu poti sa nu te mai gandesti la asta – inveti sa o “imblanzesti”, sa o modelezi, sa te joci cu ea.
De exemplu:
Sa spunem ca vrei – de cand te stii – sa ai mai multi bani si nu pare sa se intample chestia asta.
Dialogul de imblanzire ar suna cam asa: “OK, nu am foarte multi bani acum. Insa am mereu suficient. Oricum, vreau bani ca sa imi implinesc dorinta X sau ca sa ma simt liber. Si exista si alte metode. Plus, sunt liber acum, uite – am de toate. Intotdeauna am cam ce vreau. Sunt ok acum. Si stiu ca daca sunt ok, si alte lucruri care se simte ok vor veni la mine. Ah, daca ma simt super bine, ce altceva pot avea? Nu este treaba mea sa inteleg cum si cand, treaba mea este sa las viata sa fie buna cu mine, sa ma simt bine, sa apreciez tot ce am acum. Si asta pot sa fac. Tanananana.”
Si te duci si faci lucruri care se simt bine, care iti plac. Iar cand apare iar indoiala, vorbeste cu mintea ta. Da-i motive sa se simta in siguranta, libera, curioasa, entuziasmata.
Ca si concluzie:
Strong desire + strong belief = you are home free = succes.
Cu dorintele, de obicei, stam foarte bine. 🙂 Ca idee, cele care se “intampla” pe loc sunt dorintele care nu incearca sa rezolve ceva, sa realizeze ceva, sa demonstreze ceva – ci acelea care vin din inima, pt ca n-ai nevoie de ele ca sa fii fericit, ci doar le vrei. punct.
Cu credinta putem sa ne jucam. Sa avem incredere in noi, sa ne oferim o definitie a succesului care sa ne avantajeze, sa stim ca meritam tot ce vrem, sa ne convingem mintea ca totul e ok prin apreciere, prezenta, simtit bine.
Traieste-ti viata acum. Joaca-te. Nu mai astepta “conditii favorabile” – astea le creezi din condei pe parcurs. Gandeste-te ce iti doresti si fa pasi pe drumul ala, oricat de mici si tremurati ar fi. Claritatea nu vine din asteptat, ci din actiune. Si da, actiune / munca poate inseamna si tot ce am scris mai sus – sa iti convingi mintea ca exista si alte adevaruri si alte posibilitati.
Considera contrastul, frica, rezistenta, credintele limitative ca niste pioni in jocul tau, care iti arata drumul si care te fac sa iti rafinezi dorinta, sa pui mai multe detalii pe ea, sa o finisezi. Sau care deschid usi spre dorinte pe care nici macar nu le-ai visat.
Cum ar fi sa privesti totul ca pe o joaca si, mai ales, sa stii ca nu exista esec, ci doar o definitie a mintii legata de succes si cum ar trebui acesta sa arate?
Stiind toate astea, cum te-ai juca in 2021? Lasa-mi un comentariu si vin cu idei 🙂
Multumesc!!
Huge love & hugs,
Ioana
Learn how to get anything you want
Become a MagicBox member – with FREE access to exclusive insights, private Q+As, and inspiring stories, delivered with love to your inbox. (Unsub anytime in a click.)