Daca ar fi sa se acorde premii pentru cei mai inspirati creatori din 2020, Anca ar castiga detasat.

Am cunoscut-o pe Anca Duse cu multi ani in urma. Am lucrat impreuna si sunt tare mandra de asta 🙂 Inca de pe atunci, imi povestea ca isi doreste sa plece. Ca, la un moment dat, va opri caruselul casa-munca-clienti-marketing si va merge sa vada lumea. Asta in conditiile in care Anca si-a iubit intotdeauna job-ul si a dat mereu TOT – timp, idei, inspiratie, bucurie, kindness, performanta.

Si exact asta a facut. A plecat un an in jurul lumii si ne-a facut pe toti invidiosi cu fotografiile ei senzationale (ok, ok, m-a facut PE MINE invidioasa tare de tot :)). Dupa acest an, si-a reluat job-ul in turism, insa… s-a intamplat 2020. Si intr-un an atat de controverst si intens – Anca a facut exact ce fac toti oamenii de geniu. Si-a creat o noua viata.

Cand a inceput sa publice pe retelele sociale fotografiile ei de “lockdown”, lumea s-a oprit si a aplaudat. Insa, trecand peste arta Ancai, peste talentul ei, peste ideea grozava, pe mine m-a impresionat modul in care a ales ea sa faca din anul 2020 ceva magic. Basically, she bent the time.

Si sunt convinsa ca viitorul si succesul apartin exact oamenilor ca ea – creatori, artisti, perseverenti, curiosi, pregatiti sa-si deschida sufletul si sa se daruiasca lumii.

Te invit sa o descoperi pe Anca in interviul de mai jos!

  1. Cine este Anca Duse? Ce vise, dorinte, neimpliniri, bucurii, iubiri traieste?

Ioana, tu mereu ai intrebari asa de complexe.

Pentru mine lucrurile sunt mai simple: stiu ca timpul este cea mai importanta resursa a noastra si vreau sa fac o multime de lucruri diferite, complementare sau nu, in timpul dat. Chiar daca asta inseamna ca nu voi fi niciodata specialist pe o nisa anume.

Mi-am implinit o buna parte din vise – cele care se legau de calatorii, si asta imi permite o oarecare liniste si detasare pe planul acesta. La fel, pe plan profesional, am fost angajata mai bine de 12 ani in cadrul Grupului Eurolines si sunt recunoscatoare ca mi-a oferit cadrul ideal pentru a-mi lua experienta necesara.

Acum cred ca sunt freelancer creativ si nu exclud intoarcerea la statutul de angajat, daca va fi cazul. Momentan insa, vreau sa explorez aceasta directie noua pentru mine, mai ales ca imi permite sa imi redescopar latura creativa pe care credeam ca am pierdut-o definitiv dupa ce am parasit lumea artelor.

Asa cum vezi, partea profesionala este importanta pentru mine si mereu incep cu ea cand trebuie sa ma prezint. Este o conventie general acceptata.

Insa oricat de importanta ar fi profesia, ea este doar un sector din cercul vietii mele, cel despre care aleg sa vorbesc si pe care il expun cu usurinta in public.

  1. Ce te deranjeaza cel mai mult la unii oameni? Ce simti ca ai putea face mai bine?

Ma supara si ma tulbura profund rautatea si cruzimea cu care unii oameni trateaza animalele si, prin extensie, natura inconjuratoare. Probabil solutia sta in empatie si in educatie, o discutie extrem de ampla si profunda.

  1. Ai facut inconjurul lumii si ai avut experiente si aventuri cat pentru o viata intreaga. Daca ar fi sa te intorci intr-un singur loc, ce ai alege?

In anul in care am facut inconjurul lumii si am documentat totul pe Un An HaiHui, la nivel personal, a fost vorba in primul rand despre a fi pe drum. Despre a cunoaste, a vedea, a trai fiecare zi din plin.

Am cautat sa refac acest sentiment in fiecare calatorie ulterioara. Pentru mine, satisfacator este stilul acesta de viata, pe drum, mai mult decat destinatia in sine.

Unele locuri au lasat amintiri mai adanci si le prefer, dar nu as vrea sa ma intorc intr-unul singur, in mod special. Mi se pare prea… putin, cumva.

  1. Ai avut frici sau anxietati pe drum? Care este cea mai mare frica a ta si cum o imbratisezi?

Am avut frici inainte sa plec. Te iei cu mainile de cap cand citesti pe internet despre toate nenorocirile de pe lume. Sigur, ele exista si sunt experientele cuiva.

Poate am fost noi norocosi sau poate doar am facut parte din majoritatea complesitoare a calatorilor care nu patesc nimic rau fundamental. Exista date statistice care atesta acest lucru si anume ca majoritatea oamenilor care calatoresc au o experienta pozitiva.

Am avut si noi, pe drum, parte de emotii cum ca se va intampla ceva neprevazut si va trebui sa ne intoarcem – mai ales in America de Sud, dar toate au fost cu final fericit.

  1. Care a fost cea mai uluitoare experienta din viata ta?

Anul haihui cu totul! Cand ma uit inapoi, mi se pare incredibil cum s-au aliniat planetele pentru ca acel proiect sa fie posibil.

  1. De ce crezi tu ca oamenii nu fac tot ce le place pe lumea asta si nu isi urmeaza dorintele cele mai intime?

Cred ca este o capcana. Oare esti mai fericit daca faci doar ce iti place? Eu nu cred asta, pentru ca daca iti este tot timpul bine – presupunand ca daca iti urmezi dorintele si faci doar ce iti place esti bine si fericit – devine plictisitor si obtii exact opusul: ti se uraste cu binele.

Cred ca asta este o extrema, la fel ca si cealalta, in care nu faci nimic din ce vrei tu sa faci si ajungi, ca o frunza in vant, purtat de colo-colo, de dorintele si obiectivele altora.

Este ideal sa ai un vis, sa ai un plan si sa stii ce vrei cat mai devreme in viata, dar cati dintre noi sunt asa? Putini.

Din fericire, noi, ceilalti, avem capacitatea de a ne echilibra singuri, de a gasi zone in care dorintele noastre se indeplinesc si zone in care facem ce trebuie, chiar daca nu ne place. Proportia face, insa, diferenta!

  1. Cum ai decis sa treci de la corporatie la freelancing si antreprenoriat? Care a fost cel mai greu pas? Ce sfat le-ai da celor care vor sa faca “trecerea” asta?

Am decis greu. Pentru ca imi era bine. Pentru ca imi era confortabil si pentru ca era un mediu sigur. Pe scurt, mi s-a urat cu binele, dupa standardele multora.:)

Serios acum, mi-a luat cam 5 ani sa fac pasul si l-am facut in momentul in care am stiut sigur ca nu mai am entuziasmul necesar sa o iau de la capat cu un nou proiect de anvergura in turism.

Sfaturi nu sunt in masura sa dau, ca n-am demonstrat mare lucru, dar pot sa zic doua vorbe: atat statutul de angajat, cat si cel de freelancer sunt de avut si de trait intens, daca tot investim timp in asta.

Amandoua rolurile vin cu bune si cu mai putin bune, cu avantaje si dezavantaje si e pacat sa nu le testam, ca doar o viata avem!

  1. What’s your secret power? Ce faci foarte bine si foarte usor, dar nu stiu multi despre asta?

Ei, as vrea sa pot raspunde dintr-o rasuflare, dar nu e atat de simplu. Nu fac nimic foarte bine si foarte usor, fapt pentru care sfarsesc prin a munci mult mai mult decat ar fi necesar. Dar sunt perseverenta. Iata super-puterea: perseverenta!

  1. Faci fotografii absolut senzationale, stiu ca este foarte multa munca in spatele proiectelor tale. Iar ceea ce ai realizat tu anul acesta este magie pura (si munca, da:)). Ai avut vreodata momente de indoiala si daca da, cum le-ai depasit?

Iti multumesc tare mult pentru cuvintele frumoase!

Anul acesta am avut ceva ce n-am avut din copilarie, cred: timp. Si m-am “lansat” cu avant in directia fotografiei pentru ca o tot puneam pe hold de ceva vreme.

Am momente de indoiala la tot pasul, dar ele sunt bune, sunt un fel de reality check.

Poti comanda fotografiile Ancai (si un superb calendar 2021) de aici.

  1. Planuri de calatorii pentru 2021? Ce ti-ai dori sa fotografiezi pe lumea asta cel mai mult si mai mult?

Suntem in decembrie si nu am niciun plan de calatorie. In anii trecuti stiam sigur ca in ianuarie plecam pentru mai mult timp, dar acum nu avem nimic stabilit. Vor fi calatorii spontane.

In privinta idealului fotografic, lumea asta este absolut minunata si oriunde as merge gasesc ceva cara merita surprins si impartasit. Am cateva locuri in care as vrea sa ajung, in tururi foto dedicate, cum ar fi Peninsula Kamceatka, tarile nordice (pentru Aurora Boreala) sau Tara de Foc. Dar nu refuz nimic intre timp.

Daca va face placere, canalele pe care imi puteti urmati proiectele sunt: Facebook si Instagram.

Multumim mult, Anca.

Learn how to get anything you want

Comments are closed.