Am cunoscut-o pe Veronica acum 6 ani, intr-o seara ploioasa de august. Am schimbat doar cateva cuvinte si fiecare a plecat pe drumul ei. Ce nu stiam atunci era ca amandoua avem pasiuni comune: antreprenoriatul, calatoriile, comunitatea si da, visuri uriase, imposibile. Sau, cel putin din punctul meu de vedere, asa pareau in acel august tarziu.
Viata ne-a dus in directii diferite, dar iata ca ne revedem acum, virtual, cu mult mai multe in comun decat as fi crezut. Amandoua ne-am implinit dorinta profunda de a calatori prin lume. Ne-am facut amandoua propriul business si am locuit in Bali. Si amandoua avem o frica ilogica de zbor.
Si, la fel, amandoua suntem libere de false modestii. Stim ce stim, ce putem crea, ce ne dorim de la viata.
Povestea Veronicai este absolut fascinanta. Mi-am dorit enorm sa o ascult, pentru ca – de fiecare data cand posteaza pe retelele sociale – am ceva de invatat de la ea.
Te invit sa o citesti si sa o descoperi pe Veronica. Este o magie de om.
Buna, Veronica draga. Si multumim ca ne impartasesti din povestile tale.
Cine este Veronica Sticlaru? Ce vise, dorinte, neimpliniri, bucurii, iubiri traieste?
Veronica este libera. Cred ca asta ma descrie cel mai bine in acest moment al vietii mele. Simt ca ma aflu in cea mai buna perioada de pana acum si ma bucur din plin de ea. Sunt antreprenor in e-commerce full-time de 5 ani, iar asta ma ajuta sa pot sa imi exercit libertatea pe care o am ca valoare. Calatoresc neintrerupt de 2 ani, iar atunci cand stau mai mult de o luna intr-un loc ma apuca dorul de duca si explorare.
Vise: am cateva si aproape zilnic pun pietricele in borcan. Uneori mai mari, alteori mai marunte. Cred ca este important sa stii de ce faci ceea ce faci.
Cel mai mult imi doresc sa ma implic sau sa dezvolt un proiect bazat pe comunitate si antreprenoriat social. Imi dau seama ca mai am cate ceva de invatat. Intre timp imi doresc ca pana la 33 de ani sa fi vizitat 30 de tari de cand am devenit digital nomad, sa fac un exit si sa dezvolt un program de coaching bazat pe customer experience pentru antreprenorii care au ales modelul de business Private Label.
Daca ar fi sa iei masa cu o singura persoana celebra din lumea asta, pe cine ai alege?
Buna intrebare, deoarece pana sa mi-o pui nu m-am gandit serios la asta. Mi-ar placea foarte mult sa il cunosc pe Naveen Jain. Este un mare vizionar si ceea ce este deosebit la el este modul in care isi pune intrebari despre cum poate realiza sau schimba un lucru. Imi doresc sa imi dezvolt aceasta abilitate, deoarece marile schimbari vin atunci cand privim lucrurile dintr-o alta perspectiva.
Ce te deranjeaza cel mai mult la unii oameni? Ce simti ca ai putea face mai bine?
Nu imi place atunci cand oamenii considera ca sunt prea mici sa conteze. In acel momentat nu mai sunt constienti de responsabilitatea propriilor actiuni. Lucrez la a fi prezenta si constienta de tot ceea ce fac intr-o proportie mai mare din timp.
Stiu ca ai un business propriu pe Amazon, ai muncit foarte mult, si ai visat mereu sa calatoresti. Cand a fost momentul in care ai simtit ca “ai reusit”, ca “this is it”?! Si cum s-a simtit?
Businessul “pe Amazon” l-am inceput tocmai pentru ca imi doream sa fac ceva pe cont propriu dar care sa nu ma lege de un loc anume. Am trecut prin multe idei pana sa ajungem la e-commerce. Vorbesc la plural deoarece in business il am ca si partener pe sotul meu, Adrian. Desi am inceput in 2015, abia in 2018 am reusit sa scoatem primii bani din el.
Atunci am luat decizia radicala de a incepe sa calatorim fara sa stim exact cum ne vom intretine deoarece nu aveam o predictibilitate clara a veniturilor. Am simtit efectiv ca “it’s now or never”. Dupa ce am cantarit valiza de 100 de ori pentru ca era prima data cand plecam fara bilet de intoarcere si nu aveam bani de extra luggage, am plecat spre China, la Canton Fair editia de toamna, si am locuit 1 luna si jumatate in Guangzhou, in dormitorul verisoarei lui Adrian.
Apoi a venit prima propunere de calatorit in grup din partea lui Lucian Avadani, digital nomad de 8 ani deja. Ne-am mutat in Kuala Lumpur si am sarbatorit impreuna sarbatorile de iarna la 33 de grade pentru prima data departe de familie. Apoi au urmat Langkawi si Bali, unde am descoperit paradisul pe Pamant.
Nu am mai simtit niciunde o legatura atat de puternica cu un loc. Casa cu piscina in care am locuit, campurile de orez, vegetatia luxurianta, oamenii primitori, poate si euforia ca am am ajuns intr-un loc exotic m-au facut sa inteleg ca “this is it” si ca poti avea si experimenta orice daca iti doresti cu adevarat.
Am avut mai multe AHA-uri de-a lungul timpului. Pe fiecare l-am sarbatorit cu Dance of Joy, un ritual pe care l-am stabilit atunci cand avem un breakthrough moment. Cand am atins 100k USD vanzari/luna a fost o borna majora in business, deoarece 2 oameni cu 2 laptopuri au reusit sa construiasca ceva.
Ai lucrat la mentalitatile si credintele tale legate de bani, inainte de a avea succes? Ce ai schimbat pe acolo, ce ai invatat?
Am lucrat mult la mentalitate. Intotdeauna am avut convingerea ca banii se fac greu si ca ai nevoie de multi bani pentru a calatori full time.
Prima carte pe care am citit-o se numeste “Why you are dumb, sick and broke” de Randy Gage. De atunci am trecut prin cateva programe de mentorat si multe evenimente unde am invatat ca relatiile cu oameni care au aceleasi credinte sunt cel mai important atu in business.
Cele mai importante lectii despre bani le-am invatat de la evrei si mi se pare geniala lejeritatea cu care privesc relatia cu banii. Nu multor oameni le este usor sa vorbeasca despre asta deoarece cred ca nu li se cuvine. Am invatat ca banii sunt doar o unealta si ca atunci cand stiu foarte clar pentru ce am nevoie de bani, care este scopul lor, intotdeauna se va gasi o modalitate prin care suma respectiva sa ajunga in buzunarul/contul meu.
Care a fost cea mai uluitoare experienta din viata ta?
Nu imi place sa numesc un singur lucru sau experienta ca ceva uimitor, deoarece simplul fapt ca ne-am nascut este o minune. Sunt recunoscatoare pentru toate experientele din viata mea si ma bucur in egala masura de ele, asa cum ma bucur de o masa buna. Cred ca mai important este sa avem tot timpul in intentie ca orice experienta va fi una buna.
Mai mult, am invatat sa nu impart lucrurile in extraordinare si normale, deoarece imi doresc sa normalizez extraordinarul pentru a-l experimenta zi de zi.
La inceput de drum mi se parea extraordinar sa locuiesc intr-o vila cu piscina in Bali si eram convinsa ca am nevoie de multi bani pentru asta. Cand am decis sa normalizez experienta am gasit modalitati sa experimentez extraordinarul.
De ce crezi tu ca oamenii nu au atat de multi bani pe cat ar vrea?
Majoritatea nu stiu de ce au nevoie de bani. Stiu ca isi doresc bani pentru o casa, masina, vacanta, insa daca ii intrebi concret de ce suma au nevoie nu stiu sa raspunda.
Oamenii isi doresc sa fie bogati, insa nu stiu cat ar trebui sa fie “bogatia”. Majoritatea spun ca i-ar multumi un milion de dolari, insa daca ii intrebi ce vor sa faca cu acest milion nu mai stiu sa raspunda. Lipsa de claritate este ceea ce face ca oamenii sa nu aiba atat de multi bani pe cat si-ar dori.
Tony Robbins, in cartea Money, propune un exercitiu prin care te forteaza sa intelegi care este suma de care ai nevoie pentru a te simti independent din punct de vedere financiar. De obicei suma care ne-ar da libertatea sa facem orice ne dorim este mult mai mica decat isi inchipuie majoritatea oamenilor.
Un alt exercitiu de imaginatie legat de bani, este acela de a cheltui 50.000 USD intr-o singura zi. Ce anume ai cumpara in 24 h daca ai avea aceasta suma in cont?
Banii sunt doar o consecinta a ceea ce facem. Atunci cand avem claritatea actiunilor noastre si punem in practica lucrul in care credem, banii vin.
Care este cea mai mare frica a ta si cum o imbratisezi?
Iti vine sa crezi ca mi-e frica sa zbor? Intre toamna lui 2018 si toamna 2019 am avut 30 de zboruri si la cea mai mica turbulenta ma apuca nelinistea. Lucrez la imbratisare.
Daca ar fi vreodata ca business-ul Amazon sa nu mai functioneze, ce ai alege sa faci?
Motto-ul meu este “There is no failure option”. Dar presupunand prin absurd ca nu mai merge Amazon, m-as indrepta catre business-uri mai mici in Romania, cu impact direct in comunitate. Cum spuneam, imi doresc sa dezvolt ceva in zona de antreprenoriat social. Odata ce te identifici ca fiind antreprenor nu mai poti sa fii altceva.
Ce faci pentru sufletul tau zilnic? cum te rasfeti, cum te incurajezi si te iubesti?
Am un ritual zilnic, ma centreaza si stiu ca chiar daca nu am cea mai productiva zi, faptul ca am reusit sa fac acele mici lucruri tot am realizat ceva.
Imi fac patul imediat ce ma trezesc, imi place ordinea. Beau un pahar cu apa si scriu in jurnal lucrurile sau experientele pentru care sunt recunoscatoare, chiar si cele care inca nu s-au intamplat. Meditez aproximativ o ora, desi mi-as dori sa imi pot mentine atentia mai mult. Citesc business sau pe un subiect care ma ajuta sa inaintez in business 30 de minute. Fac sport. Termin totul cu un dus cu apa rece.
Daca vine cineva la tine si te intreaba cum poate deveni digital nomad, ce trebuie sa schimbe, ce trebuie sa imbratiseze – ce il sfatuiesti?
Cred ca ar trebui sa devii confortabil cu ideea de a fi flexibil. Multi percep asta ca pe un risc sau ceva neplacut.
Asta inseamna sa renunti la un job care te tine legat de un loc fizic si sa imbratisezi ideea ca uneori poate e nevoie sa lucrezi din aeroport sau sa iti cauti cazare intre zboruri. Uneori nu vei gasi cel mai bun restaurant si va trebui sa mananci street food gatit poate in conditii de igiena incerte. Sau uneori sa nu recunosti niciun ingredient sau produs din supermarket, cum mi s-a intamplat in China.
Eu am plecat foarte deschisa pe acest drum, am constientizat inca de la inceput ca va fi diferit fata de tot ce am trait pana atunci. Cred ca asta m-a ajutat sa trec peste orice hop a aparut.
Este viata pe drum satisfacatoare in sine sau ai si momente de dor, de indoiala, de frica, de longing for more?
Cred ca cel mai mare avantaj in a fi digital nomad este ca poti fi unde vrei sa fii. Daca ti se face dor de casa te sui in avion si mergi acasa. Daca ti se face dor de duca, ai plecat imediat unde te cheama sufletul. Imi place aventura si imi place si familiarul. Frumusetea este ca poti oricand alege sa faci ceea ce iti doresti.
Ce daruiesti si ce primesti tu de la viata, Veronica? Ce iubesti cel mai mult pe lumea asta?
Simt ca raspunsul la aceasta intrebare este mult mai profund fata de ce urmeaza sa scriu. Imi daruiesc experienta acumulata in ultimii pentru a ajuta cat mai multi noi antreprenori. Uneori cu informatii, alte ori cu suport moral. Ma identific cu “eu fac” si atunci totul se traduce in actiune, asa imi exprim iubirea fata de oameni.
What’s your secret power? Ce faci foarte bine si foarte usor, dar nu stiu multi despre asta?
Sunt un ocean nesecat de creativitate atat in gasirea solutiilor la diverse probleme cat si in transpunerea in imagini a gandurilor. Am o intelegere vizuala a lucrurilor si vad partile interesante intr-o secunda. Creez foarte usor un cadru interesant pentru un produs sau o fotografie. Nu ma pasioneaza in schimb sa invat tehnica pentru o fotografie perfecta.
Si, in incheiere, intrebarea vietii, care sta pe buzele tuturor – “Veronica, vreau si eu sa calatoresc si sa am bani sa locuiesc oriunde vreau in lume. Ce sa fac?”
Antreprenoriat.
Iti multumesc din suflet, Veronica, pentru poveste si idei si magie.
Pe Veronica o gasesti AICI. Ii poti da follow si poti invata de la ea o multime de lucruri interesante.
Learn how to get anything you want
Become a MagicBox member – with FREE access to exclusive insights, private Q+As, and inspiring stories, delivered with love to your inbox. (Unsub anytime in a click.)
Am avut ocazia sa port o discutie placuta cu Veronica. Pot sa zic ca m a furat timpul in acea discutie si imi doresc sa mai am aceasta ocazie si abia astept sa imi mai impartaseasca din succesul si curajul ei.
Cu apreciere,
Meg