Așa cum mulți dintre voi știu deja, locuiesc de 5 luni în Bali, într-o comunitate mixtă, de localnici și expați – în satul Penestanan, Ubud. Pentru că o mulțime de jurnaliști, bloggeri și televiziuni m-au rugat să le explic situația din Bali, iată ce vă pot spune acum…
* În decurs de o săptămână, au fost câteva erupții – niciuna prin explozie. Nimeni nu a fost luat prin surprindere. Ca la orice ‘eveniment’ natural de genul acesta, vulcanul a emis un nor de cenușă, care se răspândește rapid deasupra Bali-ului și a insulelor vecine, în funcție de direcția vântului. Suntem în muson, vânturile și ploile sunt frecvente și imprevizibile.
* Balinezii consideră această erupție o binecuvântare. Nu se plâng, nu se simt “bătuți de soartă”, nu sunt agitați, nu își plâng de milă. Își continuă activitățile zilnice, strâng orezul, zâmbesc, spun povești, merg la piață, gătesc, copiii se joacă.
Sursa foto: Eyes of a Nomad |
* Deși Muntele Agung nu a mai erupt din ’63, pe celelalte insule din Indonezia – erupția vulcanilor este un eveniment obișnuit. Chiar dacă din afară totul pare necunoscut, și abrupt, și violent, aici nu este tocmai așa. Lumea și-a luat măști speciale, unele case au fost acoperite cu folii protectoare, totul merge înainte.
* Autoritățile sunt foarte pregătite pentru orice posibilitate. Muntele este supravegheat 24 din 24. Elicopterele medicale și militare sunt peste tot pe insulă.
* Localnicii pun la dispoziție metode alternative de transport pentru cei care au zboruri amânate sau anulate (îi duc la aeroporturile din Java cu mașinile personale – în cazuri urgente). Guvernul a pus la dispoziție și autobuze care fac asta – for free.
* Hotelurile au oferit pachete super ieftine (și chiar gratis) pentru turiștii rămași pe insulă din cauza vulcanului. Sunt localnici și expați care își oferă casele pentru familii cu copii sau pentru oameni în vârstă rămași pe insulă.
* Dacă vă expiră viza turistică/ on arrival acum și nu aveți cum să părăsiți țara, viza se va prelungi cu încă 30 de zile automat.
* Satele de pe direcția probabilă a lavei au fost evacuate, oamenii sunt în siguranță, în centre special amenajate. Evident, nu este o situație fericită, însă balinezii sunt recunoscători pentru tot ce au. Iar noi toți ceilalți încercăm să le ușurăm puțin situația – măcar nerăspândind știri false sau inutil alarmante.
Sursa foto: Eyes of a Nomad |
* Pe lângă vulcan, avem și o atenționare de ciclon, din Oceanul Indian. La fel, lumea își ia măsurile de precauție necesare, fără să intre în panică.
* La mine în sat, balinezii strâng orezul, expații și turiștii își iau micul dejun la terase, eu lucrez în balcon, aerul este perfect respirabil, totul este liniștit.
Poză făcută cu telefonul, 28.11.2017, ora 7.30 AM, din balconul casei mele |
* Evident, din cauza închiderii aeroportului, au rămas câteva mii de turiști blocați și alte câteva mii și-au pierdut vacanțele organizate din timp. Însă există soluții. Companiile aeriene sunt flexibile. Hotelierii, la fel. Chiar ieri a fost dat un comunicat oficial de la Jakarta – prin care conducerea Republicii Indonesia a rugat (mai bine spus, a impus!) hotelierilor și companiei aeriene Garuda să ia măsuri în favoarea turiștilor. Aici ospitalitatea este la rang de artă.
* Să nu uităm că venitul balinezilor provine, în proporție de 80%, din turism!
* Vulcanul Agung este considerat un munte sfânt. Aici este și Mother Temple – Pura Besakih, cel mai mare și mai sfânt templu hindu din Bali. În fiecare zi, sunt zeci de preoți balinezi care se roagă în acest loc, iar la erupția vulcanică din ’63 – Mother Temple a fost ocolit de lavă.
* Deci, pentru turiștii care au vacanțe cumpărate deja în Bali – le recomand să urmărească site-urile companiilor aeriene și să se intereseze direct la hotelurile din Bali care este situația. În zonele turistice din Bali – deocamdată – nu există niciun fel de risc. Ca de obicei, panica vine din neinformare sau din informare din surse foarte puțin credibile spre deloc.
* Dacă turiștii hotărăsc să-și facă totuși vacanța în Bali, le recomand să-și ia măști speciale pentru cenușă vulcanică – găsesc pe net toate informațiile.
* Pentru turiștii aflați în Bali și care, în acest moment, nu pot părăsi insula – există metode să plece – cu mașinile sau cu bărcile, sau pot rămâne încă o perioadă și să profite de ofertele actuale ale hotelurilor (s-au anunțat reduceri de 50-80%).
* Pentru cei care întreabă ce să facă dacă au vacanțe în ianuarie-februarie sau chiar de Crăciun/ Revelion – nimeni nu le poate da un răspuns.
Sursa foto: Eyes of a Nomad |
* Există un grup excelent pe Facebook, unde veți găsi păreri avizate și comunicate oficiale – se numește Bali Travel Forum. Este singurul pe care îl recomand.
* Voi face update la acest articol când am noutăți.
Mulțumesc frumos!
Learn how to get anything you want
Become a MagicBox member – with FREE access to exclusive insights, private Q+As, and inspiring stories, delivered with love to your inbox. (Unsub anytime in a click.)