Aşa cum aţi văzut pe pagina mea de Facebook, în cele patru zile petrecute în Amsterdam, ne-am răsfăţat cu diverse delicatese. În artisticul cartier Jordaan, la cafeneaua Winkel din Noordermarkt 43, am gustat prima dată minunea cu mere. O crustă groasă, crocantă, din aluat închis la culoare, pe care erau aşezate bucăţi de mere cu aromă de scorţişoară şi cu puţină frişcă alături. Însă abia când am ajuns la IJ Kantine din Mt. Ondinaweg 15-17, am înţeles ce înseamnă o adevărată prăjitură olandeză. Iar eu m-am interesat de reţetă şi azi am reprodus-o pentru voi…
Dutch apple pie
Ingrediente:
Pentru crustă: 360 g unt moale (2 pachete), 240 g zahăr brun, un praf de sare, puţin rom, 2 ouă, 600 g făină (aşa este reţeta oficială, însă la mine au mers cam 800 g făină), 1/2 plic praf de copt.
Pentru umplutură: 2 kilograme de mere, zeama de la 1/2 de lămâie, coaja de la o lămâie şi de la o portocală, vanilie, rom, scorţişoară, nucşoară, 3 linguriţe cremă de whisky (coniac, lichior etc), 2 linguriţe amidon de porumb, stafide, coacăze.
Pe deasupra: zahăr brun, fulgi de migdale.
Se serveşte cu: frişcă făcută în casă din smântână, zahăr vanilat, întăritor de frişcă.
Mod de preparare:
1. Cele două pachete de unt trebuie să fie la temperatura camerei. Se pun cam 360 de grame de unt într-un castron mare, lăsând restul de unt pentru uns tava.
2. Se bate bine untul cu zahărul brun, un praf de sare, romul şi cele două ouă (amestecul se face cu mixerul sau robotul de bucătărie şi durează cam 10-15 minute, până se topeşte zahărul).
3. Se adaugă o treime din făină şi se amestecă bine. Se repetă operaţiunea până obţinem un aluat moale, dar care se desprinde uşor de pe mâini. În ultima tranşă de făină se pune şi praful de copt.
4. Aluatul se lasă la temperatura camerei, acoperit.
5. Merele se spală şi se curăţă (eu le las întotdeauna cu coajă). Se dau prin răzătoarea mare şi se amestecă bine cu zahăr brun, vanilie, rom, scorţişoară, nucşoară, zeamă şi coajă de lămâie, cremă de whisky, amidon de porumb, stafide, coacăze.
6. O tavă mare de cuptor se unge un unt, se tapetează cu hârtie de copt şi se unge iarăşi cu unt. Cuptorul se încălzeşte la 190 de grade (treapta 4-5).
7. Aluatul se întinde bine în tavă, inclusiv pe margini, păstrând o bucată mică pentru pus pe deasupra.
8. Umplutura de mere se pune în tavă, peste aluat, scurgându-se zeama în exces.
9. Pe deasupra se pun bucăţelele de aluat rămase, se presară zahăr brun şi se pun fulgii de migdale. Prăjitura se lasă la cuptor, la foc mediu (treapta 3-4), timp de 35-50 de minute. Trebuie verificată, să nu se ardă pe fund!
10. Se lasă în tavă să se răcească. Se taie bucăţi în formă de triunghiuri şi se serveşte cu frişcă (se bate smântâna bine cu puţin zahăr vanilat şi întăritor de frişcă) şi cu o cafea cu lapte.
Hmm, divină!
absolut fantastica aceasta placinta cu mere olandeza!