Daca iti doresti sa faci acest pas, sa te muti definitiv in alta tara, ar trebui sa urmezi cateva reguli de baza, pentru a nu avea parte de prea multe surprize. “A fi luat prin surprindere” este uneori un lucru bun, insa depinde cat de mult apreciezi… necunoscutul.
Ce ar trebui sa stii si sa faci inainte si dupa emigrare:
– daca nu esti hotarat in ce tara sa pleci (mai ales pe criza asta), fa-ti o lista cu ceea ce iti doresti de la viata si de la viitoarea ta patrie si incearca sa bifezi cat mai multe puncte. Nu merge faza cu invartitul globului si alegerea unui loc cu ochii inchisi (poate fi provocator, insa trebuie sa fii un aventurier innascut).
– pune pe locul intai in lista ta “factorul de limba”. Daca stii franceza la perfectie nu are rost sa pleci intr-o zona in care se vorbeste doar… germana, iar daca stii araba ca second language gandeste-te bine daca sa te muti in Dubai (desi… ;))). Tine cont ca nu toata lumea vorbeste engleza, nici macar in tarile civilizate. Una este sa mergi intr-o vacanta si sa comanzi friptura de porc si salata si alta este sa locuiesti acolo si sa ai nevoie de un medic, instalator, bancher, etc.
– pe locul doi ar trebui sa fie climatul economic, gandeste-te exact la ce-ti doresti, cum vrei tu sa se “miste” lucrurile.
– nu alege ca tara in care sa te muti destinatia ultimei tale vacante, desi acesta este cel mai intalnit factor de decizie. Gresit! In vacanta ai plecat relaxat, cu bani in buzunar, cu un pat asigurat la intoarcere, pregatit sa faci poze si sa admiri peisaje si oameni. Totul este minunat! Cand emigrezi insa, nu pozele frumoase vor fi hotaratoare pentru destinului tau.
– daca ai ales deja si esti absolut convins ca stii unde vrei sa pleci, atunci ocupa-te indeaproape de acest lucru. Si ma refer la munca sustinuta si la o doza buna de realism.
– citeste cat mai multe despre tara in care vrei sa emigrezi: istorie, cultura, economie, legi, geografie, etc. Gasesti pe internet absolut tot ce vrei! Uita-te pe harta si studiaza chiar si strazile pe care vei merge zilnic la munca sau la plimbare, asa iti vei face macar o parere.
– vorbeste cu multi, multi oameni. Nu te baza doar pe parerea romanilor care au emigrat acolo (din experienta iti spun ca cei mai multi emigranti au tendinta sa supraliciteze pentru locul pe care l-au ales si sa spuna ca o duc mai bine decat este in realitate), in plus romanii au o tendinta exagerata de a se plange de absolut orice. Nu asculta nici sfaturile care iti spun numai de bine, nici pe cele care iti spun ca tara respectiva e un dezastru. Analizeaza mai multe pareri!
– intra pe forumuri ale tarii respective (vorbeste cu oamenii care au emigrat acolo, dar si cu localnici), citeste presa din acea tara/ oras in care vrei sa te muti si pune intrebarile potrivite. Daca vei intreba un englez cum e cu job-urile la Londra, in 80% din cazuri iti va spune ca e criza si sa mai astepti.
– niciodata, dar niciodata nu asculta sfaturile turistilor de sezlong!!! Oamenii comozi care pleaca in vacante de lux pentru a face shopping sau pentru a se praji la soare nu pot avea o parere obiectiva despre o locatie, pentru ca pur si simplu nu au avut timp sa o vada.
– aceasta cercetare ar trebui sa dureze minim 2-3 luni, daca nu chiar mai mult! Urmareste pe forumuri diverse persoane, vezi daca au reusit sa se angajeze, daca le merge bine, daca sunt fericiti, de ce se plang sau ce probleme au cu autoritatile.
– intereseaza-te de aspectele legale ale tarii respective: cum sa iti iei permis, cum obtii rezidenta, cum iti infiintezi o firma, cat este salariul minim pe economie, cat sunt chiriile, daca bancile te pot ajuta, ce politica au in privinta emigrantilor (inclusiv a emigrantilor romani:), etc.
– dupa aceste luni de studiu si eventual castigarea unor prietenii pe net cu localnicii, poti trece la “atac”. Fa-ti un buget min si max, gandeste-te foarte bine la ce poti sa renunti si la ce nu si daca este un pas potrivit pentru tine. Tine cont de faptul ca nu vei afla niciodata cum este ca emigrant daca nu… emigrezi. Nu poti afla aproape NIMIC din experientele altora!
– pasul urmator este cel mai realist cu putinta, dar nu obligatoriu: mergi in tara respectiva si stai 10-14 zile (eventula o luna) pentru a vedea cum te simti. Insa nu o trata ca pe o vacanta, cauta-ti de munca, fa-ti contacte, incearca sa te porti ca si cum ai locui deja acolo. Daca urmezi acest sfat, probabil ca la punctul asta te vei hotara daca este sau nu de tine.
– nu trata aceasta hotarare cu usurinta si nu te lasa furat de peisaje superbe! Te vei obisnui cu ele, crede-ma.
– daca te-ai hotarat sa emigrezi, lasa-ti totusi o portita de intoarcere. Nu iti vinde casa, nu te certa cu seful, nu iti injura vecinii, nu le spune amicilor tai ce crezi despre ei. Glumesc, insa nu se stie niciodata!
– ar fi ideal sa gasesti dinainte cazare, job si eventual, scoala pentru copii. Insa aceste probleme se rezolva mult mai bine la fata locului. Risti sa dai prea multi bani pe chirie, apartamentul sa nu fie ca in poze si sa ai un sef… ciudat:)
– nu te baza niciodata ca stii tot ce trebuie, fii increzator in fortele tale, insa asculta sfaturile localnicilor si urmeaza-le obiceiurile si modul de comportament (atat timp cat este decent, evident).
– nu considera emigrarea ca un capat de lume, orinde ai vrea sa pleci. Pamantul iti ofera surprize neasteptate, iar oamenii sunt peste tot la fel, buni si rai. Si job-urile, la fel! Daca pleci ca sa faci avere, s-ar putea sa se intample, insa la fel de bine, s-ar putea sa fii dezamagit si sa nu traiesti experienta la maxim.
– fii civilizat si zambitor, generos, milostiv, modest, increzator, dar nu credul, capabil sa iei o decizie rapida, bazeaza-te pe instincte, fii deschis la orice, incearca, bucura-te, experimenteaza, vorbeste cu oamenii!
– nu pleca de la ideea ca nu te vei mai intoarce si ca totul va fi nemaipomenit. Factorul surpriza poate aparea in orice moment.
– trebuie sa locuiesti, sa muncesti si sa ai parte de tot felul de experiente cel putin cateva luni (de la 6 luni la 2 ani) pentru a putea spune daca te-ai adaptat sau nu. La inceput poate fi foarte bine, ca apoi sa iti dai seama ca lipseste ceva sau invers, pe masura ce traiesti acolo sa descoperi frumusetea locului si a oamenilor.
– nu renunta. mergi mai departe. Improvizeaza!
Intotdeauna vei regreta mai mult lucrurile pe care nu le-ai incercat, decat cele de care ai avut parte, dar ai dat gres. Daca nu pleci, nu vei sti niciodata cum este si crede-ma, nu iti trebuie curaj sa faci acest lucru. Fiecare zi din viata noastra ar trebui sa fie o aventura, sa ne jucam, sa exploram, sa invatam.
Vei invata de 10 ori mai mult dintr-o calatorie decat in toti anii de scoala, in care dascalii /parintii s-au chinuit sa iti dea sfaturi despre viata. Nu zic ca nu sunt bune, dar sunt doar o baza, uneori simplista.
Nu ezista, fii indraznet, viseaza si vei reusi.
Orice loc din lumea asta poate fi cucerit!
Learn how to get anything you want
Become a MagicBox member – with FREE access to exclusive insights, private Q+As, and inspiring stories, delivered with love to your inbox. (Unsub anytime in a click.)
Cat de multi mi-a placut si acest articol al tau… trebuie sa-ti citesc tot blogul, este clar 🙂
Multumesc mult, Bianca:) Astfel de comentarii ma fac foarte fericita:) Te pup.
FELICITARI.TENERERIFE ESTE UN RAI CUVINTELE SI POZELE SANT PREA PUTINE.NUMAI CEI CARE AU TRAIT AKOLO STIU CU ADEVARAT VIATA SI VEGETATIA VASTA CARE EXISTA.AM STAT 2 ANI IN TENERIFE AM EXPLORAT LA MAXIM ACEST LOC.CAND AM PLECAT O PARTE DIN MINES-A RUPT SI AM PLANS PRECUM UN COPIL SI INCA INIMA BATE DE DOR DUPA APUSUL DE SOARE SI PT BRIZA OCEANULUI.VA SPUN SINCER OAMENI PRIMITORI SI CALZI NU AM INTALNIT IN NICI O ALTA TARA
Am citit pe nerasuflate articolul , mai ales ca peste 2 saptamani , o sa ma mut in alta tara.
Unde te muti, Darias? Definitiv sau doar pentru o perioada?
felicitari pentru articol,mi-a placut foarte mult mai ales ca vreau sa locuiesc in alta tara,dar cum spui si tu trebuie sa aleg cu atentie,eu vroiam in America de Sud,sa vad:).
Multumesc:) Sper ca toate visele tale sa se implineasca.
Am ajuns pe blogul tau(urmarind un link la un comment de-al tau) si imi place ceea ce citesc! No kiddin':)Blogul tau degaja atat de mult optimism! Am decis sa scriu un comment la postul asta deoarece vreau sa fiu putin "Gigi contra".:) Sper sa ma ierti!
E musai/obligatoriu sa nu iti lasi nici o portita de intoarcere. De ce? Pentru ca atunci nu se va aplica acel sfat omniprezent pe blogul tau "Never give up!". Ca o emigranta ce sunt iti doresc mult succes in noua ta viata!
Draga Diana, multumesc mult. Ma bucur ca iti place blogul:) OMG, Los Angeles! Suna minunat…
Si nu mi se pare ca daca iti lasi vreo portita mica de intoarcere ar insemna sa renunti, ci ca pur si simplu, iti analizezi realist optiunile:))
Pupici. Ma bucur mult sa aud de oameni indrazneti si curajosi. Iti voi scrie un e-mail:)
perfect adevarat ,totul,am emigrat acum 10 ani
da..si eu am avut planuri de plecare si prin 2000 am avut un contract in mana in Africa de sud.Nu am plecat pe premiza ca “o sa fie bine si la noi“ si anii au trecut si nu a fost asa!!acum am 45 de ani si nu cerd ca mai am sanse .Ma insel?Multumesc
Un articol foarte bun. Sunt in stadiul de studiu, in care incerc sa imi dau seama ce loc mi se potriveste. Am 34 de ani si oarecum regret ca am ajuns la concluzia ca trebuie sa plec. Pana la urma in Romania vor ramane doar politicienii, tiganii, manelistii, incultii, ignorantii etc., sub tutela unor legi care nu trebuie respectate de oameni ca ei. Regret si ma simt chiar rusinat de faptul ca nu mai am ce face in tara mea, un loc in care am dat si am dat si in care ca om de buna credinta esti tratat jalnic, cand normal este sa ti se stranga mana si sa ti se multumeasca pentru aportul la bine, frumos si civilizatie… Felicitari inca odata pentru articol! Vreo posibilitate de a ma abona la postarile de pe site/blog exista? Multumesc! 🙂
sper ca ai reusit ce ti ai propus
Hey! Da, te inseli. Eu nu am auzit ca sansele sa aiba varsta:) Fa exact ce iti doresti. Nu exista greseli si nici ghinioane, doar experiente de viata. Nimeni nu face nimic corect sau bine, incearca. Iti va fi mai rau mai tarziu daca nu incerci macar. Nu trai cu regrete. Viata e al naibii de scurta. Pleaca, exploreaza. Alege si apoi lasa totul in urma. Nicio clipa nu spun ca este usor. Este foarte greu. Dar merita. Te transforma ca om. Pentru totdeauna. Succes!
Multumesc pentru aprecieri. Din experienta mea umila, iti spun ca nici in alte parti nu e altfel. Poate fi ok la inceput, insa apoi este exact la fel. Te obisnuiesti si vrei mai mult. Acum sunt in Asia de SE, unde este o mizerie crunta si o saracie infernala. Insa au plaja si cocotieri. O duc ca in anii '80 la noi. In Tenerife am stat 10 luni si nu a fost bine. Ideea este ca probleme apar peste tot. Nu iti fa iluzii prea mari. Invata pe parcurs. Asteptarile mai mici duc la surprize frumoase. Nu zic sa te chinui, doar sa vezi lumea altfel.
Exista si pentru abonat, in partea dreapta undeva. Multumesc frumos!
salut…vreau sa te felicit pentru felul in care expui lucrurile…imi plac foarte mult posturile pe care le ai , acesta mi-a atras atentia cu atat mai mult cu cat vreau sa ma stabilesc in America. acum vin si cu o mica intrebare la care sper sa ma poti ajuta tu sau unul dintre cititorii tai. cum am zis si mai sus vreau sa ma stabilesc in America mai exact in L.A si vreau sa stiu ce acte si cam cati bani( o suma aproximativa) imi trebuie pentru a trai decent pana cand as reusi sa imi gasesc ceva de lucu. mentionez ca "visul" meu este de a lucra in IT (programator web destul de bunicel dupa cum spun profesorii mei)
American Dream… hmmm. Cred ca ar trebui sa mai citesti inca o data articolul de mai sus. Si apoi inca o data. Si vei gasi acolo raspunsurile! Munceste, cauta, intreaba pe forumuri de expati. Insa cred ca de la inceput ai gresit putin – "sa imi gasesc ceva de lucru" – pai in America nu e ca in Spania. Romanii nu au drept de munca. Think again! Please!
foarte interesant,imi place ce ai facut aici,ajuta multi oameni,definesti bine ce inseamna sa emigrezi undeva:)..daca poti sa ma ajuti as dori sa aflu mai multe despre viza in america (ma refer sa obtii o viza de emigrant daca e posibil…)
Foarte frumos articolu tau si mai ales interesent. Eu si familia mea sintem iesiti din tara de aproape 10ani,dar numai prin europa,italia, spania.si neam dori sa merge peste ocean, america.
Exista cineva care ma poate indruma catre emigrare in Tenerife ?
Valentin este numele meu si as vrea sa-mi indrumati pasi catre Tenerife.
Precum mai toata lumea stie , nimic nu mai pare a avea sens in tara noastra, am ajuns la limita dintre decenta si demnitate vs decadenta si sclavism (cam dur termenul ).
Imi pare rau ca trebuie sa gasesc o astfel de solutie dar nu se mai poate , stiind ca pot mult mai mult.
Asa ca , va rog frumos , cine ma poate ajuta chiar si cu un sfat , sa o faca.
[email protected] este mail.ul meu
Va multumesc anticipat…
Valentin, iti raspund repede, ca sunt pe drumuri prin lume. Nici in Tenerife situatia nu este diferita de Romania. Ma rog, acolo ai ocean si munte, este vara tot timpul. Insa acestea nu-ti dau de mancare. Romanii nu au drept de munca in Spania, iar in Tenerife nici la negru nu se fac angajari. Eu iti pot da sfaturi, nu asta este problema. Te rog mult de tot sa te mai gandesti! De ce Tenerife? Altceva nu ti-ai dori?? Crede-ma, nu este atat de simplu si frumos cum pare. Cu drag, Ioana. Scrie-mi pe mail, la [email protected], dupa 28 ianuarie. Astept! Multumesc de mesaj!
Super articol!!
Vreau sa plec, problema e ca nu stiu in ce tara. Daca ma gandesc un pic as prefera undeva tot in Europa. Fac 34 de ani anul asta, sunt freelancer si pot sa-mi iau jobul cu mine, nu-mi trebuie decat internet si un calculator. Am fost in Elvetia, Austria, Italia, Turcia si Bulgaria. Mi-a placut peste tot dar este greu de ales. In schimb stiu sigur unde nu vreau sa ma duc si anume tarile in care romanul este foarte cunoscut ca "daunator", vezi Anglia, Spania si alte cateva. Un sfat? 🙂
In Spania nu e cazul, o duc rau si nu sunt primitori. In Portugalia ai putea sa incerci – tocmai m-am intors de acolo si mi se pare foarte tare: oamenii sunt super prietenosi, vorbesc engleza, mancarea si chiriile au preturi decente – merita incercat! Pe mine m-ar tenta si Italia, la sud de Roma. Nici Dubai-ul nu e de lepadat daca te impaci cu 40 de grade zilnic. Si nici nu e f departe…
Foarte bun articolul. Si mai motivante reply-urile. Am ajuns la aceasta postare cautand pe google "vreau sa ma mut definitiv in Italia". Si, intr-adevar, asta CRED ca vreau.Dar inteleg acum ca resortul unei asemenea (aproape) decizii nu este tocmai corect, in cazul meu. Am incheiat deja de 8 luni o relatie lunga, am un job care imi displace total,am studiat in 3 domenii diferite, m-am mutat in decursul a 7 luni de 4 ori cu chirie (instabilitate locativa grava), ma consum prosteste pentru ignoranta, necinstea si meschinaria connationalilor mei, prietenii imi sugereaza frecvent sa emigrez- citez: "nimic nu te retine in tara". De ce Italia? Pentru ca am petrecut recent o saptamana in si in apropierea Romei (vacanta inopinata- mi-au placut oamenii, locurile, dar, mai ales stilul de viata al unor tineri romani, acceptati si respectati de comunitate), pentru ca, in mod la fel de neasteptat (fara sa cercetez) am devenit un admirator al culturii lor contemporane, pentru ca prietenii mei locuiesc acolo, in apropiere de Roma. De ce definitiv? Fiindca ma intereseaza sa traiesc "frumos", nu sa strang ca sa traiesc decent in Ro. Am 25 de ani si…nu cunosc (inca, sper) lb italiana. Am dreptate, actionez din impuls?Dupa absolvirea masterului, in iunie, as vrea sa plec…
Buna. Iti spun sincer: eu nici nu as mai sta pe ganduri. La 25 de ani, cu studii, cu pofta de viata si liber – nu doar ca merita, ci chiar TREBUIE sa o faci. Vei invata foarte multe din aceasta experienta. Nu conteaza daca e pe viata sau te vei intoarce la un moment dat. Si eu m-am gandit de f multe ori la Italia, mi-ar placea sa stau acolo. Are… tot! De ce sa pierzi timpul intrebandu-te ce sa faci pe aici sau lasand zilele sa zboare pe langa tine? Du-te. Viseaza. Exploreaza. Cucereste lumea! Este cel mai bun sfat pe care ti-l pot da:) Nimic nu te trasnforma mai frumos decat drumurile si lumea! Mult succes!
Articolul este foarte bun. Eu ma tot plimb prin Europa , turist low cost , incerc sa-mi fac o idee despre cum este sa traiesti in alta tara . Ma simt straina aici , la mine acasa ,m-am mutat prea des in ultimii 10 ani! Italia e frumoasa , dar nu cunosc si nici nu-mi place limba ,Anglia e ok , dar nu-mi place vremea , Franta e foarte romantica , franceza mea e ruginita ..plus .. nu stiu ce as putea munci .. Greu ..
Foarte interesant ce spui.. ma voi muta si eu anul viitor in Iordania.. dar singura.. astept sa termin liceul si sa am bacul luat.. si apoi plec..
Scuze, abia acum am citit articolele tale despre Par(ad)is.
Un articol excelent, multumesc, foarte bune sfaturi! Am luat decizia de a emigra, artist fiind (cantareata, compozitoare, grafician, voice-over), as putea locui in mai multe tari caci vorbesc fluent mai multe limbi, insa ma atrage teribil Parisul, m-am indragostit de acest oras cand l-am vizitat acum 8 luni, e singurul loc unde m-am simtit acasa si mi se pare un loc potrivit pentru artisti. Simt ca acolo e locul meu… Ce parere ai de Franta?
Mult succes, Vanessa:)
Imi place foarte mult articolul.Cred ca ma ajuta sa ma hotarasc mai repede.Sunt casatorita,am doi copii si am decis sa ne urcam in masina,sa luam 1000 de euro cu noi si sa plecam in Italia.Ce parere ai?
Buna. Am o parere foarte buna. Italia este incredibila! Insa 1.000 de euro sunt mult prea putini. Doar sa mergeti intr-un sat pierdut si sa aveti un mare noroc sa dati peste o casuta, ceva, foarte ieftina. Insa cu 1.000 de euro nu treci de 2-3 saptamani acolo. Aduna: chiria pe o luna/ garantia pe o luna/ comision agentie eventual, mancare, alte nevoi urgente pentru copii. O chirie minima trece bine de 500 de euro si asta in satele indepartate. Intr-un oras ca Napoli (mai ieftin) nu gasesti sub 700-800 cu 2 camere. Mare atentie la buget! Si mult succes:)
Buna, Ioana, imi place mult articolul (si site-ul tau care e senzational).
Ma confrunt cu o dilema teribila: Parisul sau Roma. Vreau sa-mi deschid un magazin de cadouri speciale ce va contine, printre altele, lucrari superbe si originale de arta, deci practic sa ma stabilesc in unul din aceste 2 orase pe care le ador si sa am afacerea mea.
Sunt tanara, sunt libera, sunt artista si ultra-sictirita de Bucurestiul pe care-l gasesc sinistru de la o vreme, manele, sare obligatoriu iodata, antene de telefonie mobila postate pe blocuri de locuinte, nivelul de trai mizerabil din Ro si atat de multe altele.
Italiana o vorbesc la perfectie, franceza o inteleg f bine dar nu o vorbesc fluent (asta insa se poate remedia in cateva luni de practica), Italia mi se pare cea mai frumoasa tara din lume (matusa-mea sta langa Milano), dar Parisul ma atrage irezistibil si acolo ma simt acasa, in timpul petrecut acolo m-am integrat perfect, mi-a placut mai mult decat orice alt loc din lume (dar nu cunosc pe absolut nimeni acolo), francezii mi-au placut la nebunie…
Ambele orase sunt centre de cultura si arta si poate ar aprecia mai mult arta… Of, ce sa aleg? Tu ce ai alege in locul meu? Cred ca pana la urma voi da cu banul… :))))
Buna. Un om din afara problemei vede cu siguranta mai limpede. Tu deja ai ales:))) Din toate randurile tale, din tot ce simt eu si din tot ce stiu – este Roma.
Plus, daca imi permiti un sfat: Parisul e al naibii de scump, ploua, e frig, oamenii sunt mai altfel si e viata mult mai dificila pentru un fresh start. Dupa ce te obisnuiesti si nu mai esti intr-o vacanta, se mai schimba lucrurile in orice destinatie superba.
Deci, eu as alege Roma. Stii limba, ai pe cineva acolo, este cea mai frumoasa tara din lume, fara indoiala. Iar de la Roma, cand vei fi deja lansata si celebra, poti oricand sa pleci la Paris:)
Iti doresc mult, mult succes!
Iti multumesc din suflet!
Cu mare, mare drag. Iti urez succes si sa auzim cu mandrie de tine! Da-mi un semn de unde te stabilesti:)
Postarile deosebite gasite aici m-au incurajat sa incerc cu ajutorul vostru sa aflu informatii si sfaturi legate de a pleca si a incerca ceva nou, nu din cauze financiare, ci sufletesti. Nu din considerente politice, caci sunt absolut convinsa ca oriunde, asa cum spuneai si tu, Ioana, exista impedimente si neplaceri.
Sunt interesata de Portugalia, mai precis de regiunea Algavre, cu dorinta de a deschide un magazin handmade (el) si de a gasi un loc de munca decent (eu).
Orice informatii legate de integrarea emigrantilor romani acolo, de obtinerea dreptului de munca, de formalitatile pentru a deschide o firma acolo ca si cetatean strain, de gasirea unei locuinte, a unui loc de munca, a vietii de emigrant permanent m-ar ajuta foarte mult sa imi definesc strategia si pasii de urmat in cazul in care lucrurile se vor inclina spre a lua viata de la zero la aproape 44 de ani.
Va multumesc din suflet!
Ela
Ela draga, eu sustin cu tarie ca o viata in Portugalia poate fi foarte aproape de perfectiune. Este o tara minunata si cu oameni foarte frumosi si buni la suflet. Algarve este o zona de poveste, dar vezi ca este destul de turistica. Insa exista si sate minunate, orasele superbe spre care te poti indrepta. Eu nu stiu mare lucru despre Portugalia si legile de acolo, insa vei gasi cu siguranta pe internet. Cauta forumuri ale emigrantilor in Portugalia – sunt cele mai bune. Acolo poti citi ce probleme au ei si poti pune intrebari. Atat iti pot spune: preturile sunt bune de tot, iar viata este frumoasa in aceasta tara.
Mult, mult, succes! Cauta, cerceteaza, ai incredere si raspunsurile vor veni!
Multumesc mult, mult, mult, Ioana! Prin frumusetea vorbelor, atragi oameni frumosi pe care ii inspiri si le conferi incredere!
Daca printre cititori sunt persoane care pot furniza orice fel de informatii utile despre emigrarea in Portugalia, astept cu mare drag si interes raspunsurile lor.
Succes tuturor celor care din diverse motive isi doresc o schimbare radicala in viata, fara insa a uita ca realitatea fata de visare si planuri deseori nu corespunde. Planurile trebuie sa fie realiste si sa implice in calcul si eventuale esecuri si o roata de rezerva.
Oriunde te-ai afla in lumea asta, cred ca important este modul cum te raportezi tu la lume si abia mai apoi cum se raporteaza lumea la tine.
Ela
Buna IOANA.din cunostintele tale la 60 de ani am sanse sa ma mut cu sotul in PORTUGALIA ?Pensionarii au loc intr-un sat mic si cochet din aceasta tara frumoasa si o clima necesara noua? te pupa IOANA (,sa ai o viata usoara si plina de impliniri)
Buna Ioana,un articolbun de pus in rama si aratat tuturor(dar asta face netul) tare as vrea sa plec sa vad lumea ,dar a cam trecut vremea mea si a barbatului meu :avem 60 de ani(eu mai am 2 ani sa fac 60 si sa ies la pensia amarata a romancei ) Pentru clima si frumusete as alege PORTUGALIA sa ne stabilim cind am si eu o pensie ,dar trebuie sa ma interesez de viata pensionarilor de acolo-VIATA USOARA PE UNDE TE DUCI SI MA BUCUR PT TINE CA AI O ASEMENEA VIATA te pupa IOANA(o segetatoare dornica de plimbari prin lume)
Da, categoric. Varsta nu este un impediment indiferent ce va doriti. Si cred ca Portugalia este o alegere geniala. Are clima blanda, sate frumoase, iar chiriile pe termen lung sunt foarte bune! Neaparat sa faceti acest pas! Va doresc tot binele din lume:)
Ce parere ai despre Irlanda? As vrea sa plec impreuna cu familia mea. Undeva in Dublin,Drogheda,Corck. Nu stiu unde. Am si o fata de clasa a 9-a, dar sunt sigura ca o sa se acomodeze si chiar ea ma preseaza mereu sa plecam din tara asta amarata, isi doreste ceva mai bun. Si eu imi doresc un viitor mai bun pentru ea si sunt sigura ca daca ramnem aici nu are sanse!
Am auzit despre irlandezi ca sunt oameni de treaba si toleranti cu emigrantii romani. Oricum mai rau ca aici nu putem sa o ducem. Limba nu este o problema pt ca acolo se vorbeste si engleza. Ce parere ai? Merita sa plec in Irlanda?
Nu am fost in Irlanda, deci nu am o parere obiectiva. Problema nu este UNDE veti pleca. Problema este din interior. Daca voi considerati ca "tara este amarata" si "aici nu sunt sanse", imi pare rau sa-ti spun – nici in alta parte – orice tara ai alege – nu vor fi sanse. Trebuie sa te impaci intai cu tine, cu ideile despre tara si despre ce poti sau nu poti face, despre viziunea ta asupra lumii si a vietii – si abia apoi sa faci vreun pas.
Recunostinta si bucuria interioara aduc satisfactii mari. Am trait printre straini, stiu ce spun. Toti, dar absolut toti, se plang de ce spuneai tu mai sus. Viata este la fel peste tot. Ti se va parea la inceput ca esti mai bogat, ca banii vin mai des si mai multi, sau ca peisajele sunt mai frumoase. In timp, iluzia se va destrama. Problemele vor reveni. Veti fi tot timpul priviti ca straini, guvernul va fi "rau", totul va fi nedrept, la scoala fetei vor fi mici rautati.
Incearca sa rezolvi problema din interior. Si iti spun asta riscand sa te pierd ca cititor. Dar nu pot sa spun decat adevarul.
Mult succes!
Buna! Ma gandeam demult sa emigrez undeva (unde e mai bine) si de preferat, evident, sa fie si un loc cu o clima mai calda sau chiar calda; pe de alta parte, cred ca as putea sa trec peste partea climatica, intrucat situatia economica e cea mai importanta; cred ca e important sa ma informez (si toti cei doritori de a imigra) asupra firmelor sau a firmei unde vom lucra; conteaza evident si cu cat vei fi platit si daca angajatorul e un om de incredere. Eu consider pe urma, precum se spune si in acest extins articol (pentru ca pagina asta web o am salvata in Bookmarks in Mozilla Firefox) ca trebuie sa risti, sa incerci, sa explorezi, sa fii indraznet, pentru ca fara asta nu faci nimic (unii poate considera asta ceva iresponsabil sau ca da, gata, esti tanar, cine te opreste; eu nu cred asta in totalitate; sunt momente in care nu e bine sa risti, dar sunt si momente in care merita sau ar cam trebui sa risti; daca nu risti, cum afli ce e greu/usor, urat/frumos, bine/rau, periculos/sigur sau riscant, sau ca vii acasa cu bani putini). Pana la urma in Romania sunt cele mai mici salarii din toata Europa si totusi multi supravietuim. Chiar daca nu traim, supravietuim si daca supravietuim traim! Ar trebui sa ne bucure asta, sa ne faca sa zambim!
OK, cu privire la clima si la faptul ca eu ma topesc dupa plaje si palmieri si soare si vreme buna, ma gandeam sa plec in Portugalia sau Spania. Totusi, dupa cum am mentionat mai sus, cred ca as putea trece cu vederea de acele peisaje idilice si sa ma gandesc la situatia economica, job, chirie, mancare, preturi. Intentionez sa aplic la un job in IT. Am studii superioare, cunosc HTML, CSS; cu jQuery si JavaScript pot sa zic ca ma descurc (cu jQuery stau mai bine). Asadar: 1. Merita sa emigrez in Portugalia sau Spania? 2. Chiar si cu toate cheltuielile, referindu-ma la aceste 2 tari, daca sunt chibzuit, voi ramane cu mai multi bani decat daca as ramane in Romania in Sibiu pe un post similar? 3. Cum sunt oamenii pe acolo? Am auzit ca sunt pietenosi. Ma intereseaza sa stiu cum sunt in general angajatorii! 4. Cam care e minimul si maximul salarial acolo? Cam cat castiga cei mai multi ca web designeri incepatori?
Australia e doar un vis pentru mine, un vis pentru care dureaza ani de zile pana sa pleci, tocmai datorita acelor puncte, dar mai ales experientei si echivalarii studiilor.
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri/eventualele raspunsuri pe care le voi primi! Nu conteaza cine raspunde. Daca e informat, daca e o persoana /sunt mai multe persoane totusi realist/realista/realiste (sau pe cat posibil), l-as ruga sa imi spuna; poate abordarea mea mai ajuta si alte persoane!
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Buna, iti voi raspunde punctual:)
1. Daca tu crezi ca in Romania este rau si in Portugalia / Spania este mai bine, atunci nu merita. Vei avea si acolo exact ca aici. Este lege!
2. Oricat ai munci, indiferent de tara in care traiesti, venitul tau va fi acelasi. Este "amprenta" ta. Daca vei castiga 2000 de euro, vei cheltui mai mult pe chirie, distractii si altele. Daca nu esti obisnuit sa economisesti si sa investesti, daca nu ai o relatie buna cu banii, atunci rezultatele vor fi exact la fel ca la Sibiu.
3. Oamenii sunt peste tot la fel. Chiar daca nu crezi asta:) Oamenii sunt asa cum ii vezi tu. Daca tu crezi ca sunt prietenosi, asa vor fi cu tine. Incearca sa faci un test, sa vezi ca am dreptate. Mergi in oras si fii bucuros sa vorbesti cu strainii. Zambeste-le, zi-le cuvinte frumoase, ai incredere in ei. Rezultatul va fi spectaculos, garantez. Asa este peste tot in lume, nu are legatura cu geografia. Daca acuzi oamenii, daca ii barfesti, daca nu le acorzi incredere, daca ii consideri prosti – asa ii vei avea in jurul tau.
4. Minimul si maximul este setat de tine. Cat iti dai voie sa castigi, cat crezi tu ca "faci" atat vei castiga. Cifrele nu au relevanta, ci atitudinea ta fata de ele.
Pune-te la punct putin cu limba romana si nu te supara pe ce ti-am zis. Gandeste-te intai si vezi daca rezonezi cu ideile mele:)
Iti urez mult succes si te sustin!
Iordania, e o tara buna pentru a emigra?
Fara intrebari, doar un raspuns va rog!
Respect!
Excelent articolul tau : sincer si la obiect . Multumesc !
D-na Ioana,felicitari pentru aportul dumneavoastra de cunostinte impartasite!Sunt in prospectari de 2 luni si inca mai am 2 luni pana sa vin in Tenerife.Nu ma intrebati de ce!!!Imi place mult zona,clima,totul acolo!Nu sunt asa de tanara.Nici sotul.El lucreaza pe un salariu frumos in Franta.Vrem sa ne stabilim pentru tot restul vietii acolo.Cunoastem engleza,italiana,germana si putina franceza.Dar vom invata si spaniola.Am cateva cunostinte stabilite acolo dar nu vreau sa apelez.Am experiente urate cu rude si prieteni de pe vremea cand lucram in Italia si in Germania.Vreau sa va intreb:e greu sa iti deschizi o mica afacere acolo?Am studii si experienta pentru o mica caramangerie sau patiserie.Va multumesc cu respect.
Cu limbile pe care le cunoasteti, cu vointa si energia pe care o simt in mesaj, cu siguranta veti reusi! Nu este simplu nicaieri in lume sa iti deschizi o mica afacere. Insa cred ca se poate! Nu exista patiserii DELOC in Tenerife. Deci… Probabil va trebui sa umblati dupa acte, spatii si oameni, spaniolii sunt putin delasatori, insa va functiona! Eu nu stiu detalii despre cum sa-ti deschizi in Tenerife o afacere, insa la fata locului va recomand sa va angajati un avocat/ economist care sa cunoasca toate datele. Mult succes si sa ma tineti la curent! Poate ne vedem vreodata prin Tenerife:)
Multumesc din suflet pentru incurajari.Mi-ati mai pus o "pana" la aripile ce-mi vor da elanul la…zbor in Tenerife:)Cu siguranta va voi tine la curent.
Felicitari si tot respectul pt tine si articolul tau.Si eu imi doresc in viitorul apropiat sa emigrez , eu m am hotarat pe Spania acuma sunt in tatonari de teren la mine este un pic mai greu avand 2 fetite 4 respectiv 7 ani dar asta nu inseamna ca este imposibil imi doresc prea mult aceasta schimbare si nu cred ca nu voi reusi. Daca ai cateva sfaturi si pt mine le primesc bucuroasa
Foarte frumos si adevarat articol!
Eu am peste 50 ani si vreau sa emigrez impreuna cu familia. Am calatorit in foarte multe tari, chiar am mai lucrat un pic si in SUA. Inca de cand am fost mica mi-am dorit sa plec, dar nu am putut. Acum chiar vreau sa fac acest lucru, impotriva faptului ca am un serviciu sigur si tot ce imi trebuie aici. Sunt gata sa o iau de la capat, chiar daca nu mai sunt la prima tinerete. Pot munci si mai ales, imi doresc acest lucru, nu vreau sa mai stau la birou toata ziua. Intrebarea mea este ce parere ai despre Germania?
Am uitat sa mentionez ca stiu engleza, spaniola, putina italiana, franceza si un pic de germana.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cristina
Buna, Cristina. Eu personal nu am fost in Germania, deci nu am cum sa ma pronunt. Si nici dupa o calatorie nu prea ai cum sa-ti dai seama cum este cu adevarat sa traiesti intr-o tara. Trebuie sa mergi acolo si sa vezi cum e! Sa stai minim doua saptamani, sa vezi daca iti place, daca te adaptezi. Aceste hotarari nu le poti lua de pe o zi pe alta, parerea mea.
Multumesc pentru raspuns Ioana.
Am fost de mai multe ori in Germania, am facut 'resarch', mi-am ales orasul unde doresc sa ne mutam.Eu personal consider ca este cel mai bun pas pe care il voi face.Pana la toamna suntem plecati.
Buna , Ioana
Mi-a placut foarte mult aricolul tau , si tin sa te felicit pentru obtimismul de care dai dovada si vreau sa stii ca sunt fericit cand vad ca nu sunt singurul care crede ca poti fii fericit indiferent unde alegi sa iti traiesti viata, sa iti intemeiezi o familie si de ce nu sa pleci spre eternitate tot de acolo…
Ai dreptate cand spui "citeste,invata, studiaza si intelege cultura istoria si viata de zi cu zi a tarii de adoptie.
Aveam 22 de ani cand am decis sa parasesc Clujul , un job bun , prieteni, familie , cam tot ce poate avea un tanar la varsta aceea. Dar parca ceva imi lipsea ., ma simteam limitat nu eram liber.. Vroiam sa traiesc independent .Am inceput sa citesc si sa studiez istoria , geografia si limba spaniola …
Era un 13 octombrie trist …un fel de "Plumb" de Bacovia cand avionul a decolat cu destinatia Barcelona si in el ma aflam eu cu tot "bagajul obtimist bine indesat" un bilet de hotel si o viza de turist …Rezultatul?! Am 37 de ani , aici in Spania am invatat sa vad viata altfel , sa imi iubesc familia altfel, sa imi vad viitorul diferit, E drept pentru unii e , a fost si va fii greu in Spania dar eu am avut noroc sa cred ca acolo unde ma simt bine pot spune ca sunt Acasa, mi-am continuat studiile aici ,"hartogaraie" traduceri si toate cele … Dar stim multi dintre noi ca fara suferinta nu exista glorie!
Este pentru prima data cand scriu un comentariu de acest tip, vroiam sa o fac acum ca si suport la ceea ce scriai mai sus e Absolut Adevarat ,
Dragii mei romani , doar de voi depinde totul , daca esti un om descurcaret,educat si cu bun simt in Romania credeti-ma ca veti fii la fel si in Patagonia… ,respecta si cinsteste poporul care te adopta iar rezultatele pozitive nu vor intarzia sa apara !!
Un ultim sfat pentru romanii doritori sa imigreze in Spania , nu credeti tot ce se citeste si se vorbeste prin mass media, daca esti cu adevarat un profesionist calificarea pe care o ai aici esti de mare cautare , iar daca esti din "cealalta categorie"…… Spania e plina de da pe afara….. E drept insa " la delincuencia no tiene nacionalidad"
Oamenii sunt la fel ca peste tot in lume cu obiceiuri si datini care trebuiesc studiate !
Ioana, si voi toti romani trubaduri prin lume…,va multumesc ca sunteti asa !
Cu respect Mihai
Mihai drag, iti multumesc din suflet pentru mesajul tau! Cu siguranta va fi citit cu interes de multi romani. Multumim!
Am citit toate comentariile dvs. unele pro iar altele contra. Este adevarat ca in ROMANIA oameni au inceput sa o duca din ce in ce mai rau si din ce in ce mai prost si asta ma refer la capitolul financiar pt ca de fapt asta este sursa tuturor problemelor. Toata lumea spera si incearka sa isi faca un viitor mai bun , e adevarat fara vise nu exista speranta nici alte tari nu ai garantia ca vei avea un viitor mai bun. . Important este sa ne trezim la realitate inaintea tuturor visurilor pt ca se poate sa fim dezamagiti . Poate este adevarat sau nu dar inainte sa luam o decizie finala trebuiesc cantarite bine lucrurile si sa fim realisti nu plecam din tara doar de dragul distractiilor si sa spunem ca poate vom avea o viata de lux cu salarii mari . de fapt ne mintim singuri . Putem invata din greselile altora sau putem sa le repetam noi. chiar si eu ma-m gandit sa ma stabilesc in italia mi se pare ok ca tara dar inainte de a face acest pas incerc sa ma adaptez putin cate putin .Este adevarat ceea ce spune ioana ca pt inceput trebuie sa iti cauti un job sa incerci sa te adaptezi si nu sa facem un pas de a ne stabili din prima . poate nu mam exprimat corect sau poate gresesc nu incerc sa jignesc si sa ofensez pe nimeni sau cu vre o intentie . MULTUMESC TUTUROR PT TOATE INFORMATIILE PRIMITE SI SPER CA PE VIITOR SA IMI FOLOSEASCA. SI INAINTE DE A INCHEIA ACEASTA POSTARE AS AVEA O INTREBARE DOAMNA IOANA BUDEANU .As dori niste sfaturi pt stabilire in italia . gen acte preturi chiri chesti esentiale si cum le pot obtine . MULTUMESC TUTUROR.
Ma numesc Adriana si va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi.Am 37 de ani, sunt casatorita, am o fetita de 9 ani si as vrea sa plec din tara, pentru ca nu sunt multumita de felul in care traim. Motivele sunt in principiu aceleasi ca si a celorlalti romani: nu suntem multumiti de situatia economica din tara, nu ne ajung banii de la un salariu la altul( desi amandoi avem facultate, suntem ingineri),etc….Nu imi mai gasesc locul in tara mea, ma simt debusolata si trista ca trece viata si eu nu simt ca traiesc…Nu imi doresc avere, doar sa muncesc si sa-mi permit sa traiesc decent cu familia mea, sa pot calatori in zilele libere sau sa-mi petrec timpul liber intr-un mod cat mai placut. Noua ne-ar place un loc cu deschidere la mare si soare, cat mai mult timp din an, sa avem acces la o educatie buna pentru fetita noastra, un sistem medical acceptabil si diverse locuri de petrecut timpul liber. Va rog sa ma sfatuiti ce locatie as putea alege si cum as putea sa-mi gasesc de lucru acolo si un apartament de inchiriat.Va multumesc din suflet si astept cu nerabdare raspunsul. O zi frumoasa tuturor!
Buna, Adriana. Din pacate, nu cred ca raspunsul meu iti va placea prea mult. Nemultumirea pe care o simti si banii pe care ii castigi nu au nimic de-a face cu tara in care locuiesti. Esti debusolata si trista din cu totul alte motive, doar ca nu le vezi. Probabil nu faci ce iti place, nu castigi cat ti-ai dori, esti prinsa intr-o anumita rutina. Aici trebuie sa lucrezi cu tine!
Crede-ma, daca pleci acum in strainatate, nu se va intampla nimic. Da, o perioada va fi altceva… pentru ca totul este nou. Apoi problemele tale vor reveni.
Si gandeste-te: statutul de emigrant nu este tocmai simplu: in spitale, la scoli, la joburi, chiar si cu localnicii. Normal ca poate sa-ti mearga foarte bine, poti reusit la fel cum au facut-o si altii. Pentru asta, mai intai trebuie sa lucrezi cu tine. Sa vezi ce vrei cu adevarat, unde te situezi, ce vrei in viata.
In ceea ce priveste locatia… cum as putea eu sa iti spun unde sa mergi? Internetul abunda de astfel de informatii. Am fost emigrant si stiu ce inseamna. Mai intai, afla ce se intampla in viata ta!
Daca vrei sa mai vorbim, eu iti pot povesti mai multe lucruri. Scrie-mi pe adresa [email protected].
Multumesc!
Articolele sunt realiste si ma fac sa cred ca nu sunt singurul roman care nu isi mai gaseste rostul in tara. Totusi ioana o intrebare:merita sa emigrezi de dragul copiilor? Nu stiu de ce dar cred ca viitorul lor va fi mai ok in alta tara….. Te rog o parere….
NU. Sincer, scurt si la subiect:)
Buna Ioana,
A propos de intrebarea de mai sus, am plecat de dragul copilului. Sunt parinte singur, am o meserie bine platita si cautata, deci n-a fost foarte complicata plecarea, iar destinatia a fost Franta, nu pentru ca mi-ar placea, ci pentru ca atunci cand s-a umplut paharul in romania (au sarit maidanezii pe fi-miu, suntem mici), am luat primul contract care mi-a fost oferit si intr-o luna am plecat, m-am asezat si l-am adus si pe fi-miu.
Suntem ok, as minti sa spun ca imi place sau ca nu imi place Franta, nemultumirile mele sunt adresate (securitate si educatie pentru copil), mediul de business e destul de cacacios, dar nu mai grav ca in Anglia sau Germania (tari in care am mai avut contracte), in sensul ca sunt neajunsuri aici, dar sunt neajunsuri si la ceilalti, asa cum sunt avantaje aici si sunt avantaje si la ceilalti.
Dilema (si intrebarea) e urmatoarea: am 36 de ani si nu stiu daca voi mai putea repeta cascadoria cu plecatul in Franta. Pe de alta parte, nu am deloc certitudinea ca Franta e destinatia finala. Sunt legata de limbile engleza, franceza sau germana, intrucat aletele nu cunosc. Curtez eventual ideea de a pleca mai departe in Australia sau in Canada – sau de a ma muta intr-una din tarile de jos, dar nu vorbesc limba (ma refer la flamanda, respectiv luxemburgheza). Sunt dependenta, cu jobul, de marile aglomeratii. Daca decid sa ma mai mut inca o data, probabil va fi ultima data pentru ca imbatranesc. Ai un sfat pentru mine? Multumesc anticipat,
Incearca sa vezi intotdeauna partea buna a lucrurilor si nu aspectele negative. Nimic nu se va schimba daca nu te schimbi tu mai intai, daca nu iti schimbi modul de a gandi si de a vedea lucrurile. Noi insine ne cream viata si realitatea, prin ceea ce gandim si simtim. Oriunde te vei muta vor aparea aceleasi probleme, pt ca ele exista in tine, nu in afara. Elimina tiparele vechi de gandire, care nu-ti mai sunt de folos, invata sa vezi lumea ca pe o infinitate de posibilitati si apoi esti pregatita sa faci orice schimbari vrei. Poti face orice, oricand, nu depinde de varsta, de limba, de nimic altceva. Puterea este in interiorul tau. Descoper-o!
Sarut mana, Ioana si LA MULTI ANI ! Iarta-ma ca sunt atat de familiar cu tine dar dupa felul cum vezi tu lucrurile, dupa felul in care scrii si gandesti , te simt ca pe o prietena draga. Eu am 25 de ani, am absolvit Conservatorul din Bucuresti ( compozitie, pian si canto ) plus Facultatea de Jurnalism.Aici, in Bucuresti, daca nu stii sa canti manele esti terminat ! Exact acest compromis nu-l pot face eu . Daca iti spun ca am copilarit si am crescut cu pianul si cu chitara in casa "alaturi" de : Chopin, Liszt, Enescu, Rachmaninov , Mozart dar si cu Richard Clayderman, Pink Floyd, Queen, Whitesnake, Europe, Jon Bon Jovi, Aerosmith, The Beatles, Frank Sinatra , Michael Buble, Michael Bolton si multi ati monstri sacri , cred ca intelegi foarte bine de ce nu-mi gasesc locul aici …….. !? De castigat bani, sa zicem ca n-ar fi o problema pentru ca , show-man fiind, cu o imagine si cu un playlist propice scenei ( covere dar si piese proprii…… si aaa ! – nu sunt tzigan ! ) ), am destule activitati concertistice care sa-mi asigure un trai, cat de cat, decent dar pt mine nu este suficient …….. Vreau sa traiesc intr-un loc unde oamenii sa iubesca si sa aprecieze muzica de calitate, intr-un loc unde sa ma "desfasor" in toata splendoarea, intr-un loc unde sa impart muzica, pasiunea si bucuria vietii mele, cu acei oameni care-mi vor aprecia , cu adevarat, munca de o viata ( studiez pianul de la 5 ani iar chitara si canto de la 11 ani ! ). Recent, cantand in cadrul unui eveniment monden, organizat la Intercontinental- Bucuresti, am fost contactat de un om de afaceri norvegian care are un lant de hoteluri si restaurante, atat in Norvegia cat si in Insulele Canare si care mi-a propus un contract intr-una din cele doua tari . Pentru inceput, pe o perioada de 2 – 3 luni, pentru acomodare, dupa care sa hotarasc eu unde-mi convine mai mult si bineinteles, sa stabilesc perioada de timp ulterioara . Nefiind un adept al frigului, desi acolo toti locuitorii sunt mari consumatori de muzica de calitate, am respins varianta Norvegia si am optat pentru Canare. Acum vin si te intreb : in cazul in care , pe langa activitatea concertistica, pe care o voi desfasura conform contractului pe care-l voi semna, as putea sa-mi deschid o scoala de muzica, pentru copii ( pian, chitara, canto ) sau sa lucrez intr-un studiou de productie muzicala existent in zona ca, intr-un final, sa ma stabilesc acolo ? Am uitat sa specific faptul ca vorbesc foarte bine engleza iar daca va fi nevoie , ma voi adapta usor, cred eu si la spaniola . Atat , deocamdata…….. Iti multumesc foarte mult pentru frumoasele tale postari si astept cu nerabdare un raspuns ! PS. Nu stiu de ce dar am un feeling ca , in curand, ne vom cunoaste !?
Buna. Multumesc mult pentru mesaj. Iata cateva lucruri la care sa te gandesti:
1. In Spania se asculta o multime de manele. Nu glumesc!
2. Poti avea tot ce-ti doresti, inclusiv o scoala de muzica in Canare.
3. Ca sa poti avea viata frumoasa pentru care te-ai pregatit si pe care o visezi, trebuie sa renunti la judecati si conceptii si sa fii deschis sa primesti tot ce ti se ofera.
"Aici, in Bucuresti, daca nu stii sa canti manele esti terminat ! Exact acest compromis nu-l pot face eu ." – elimina asta din gandirea ta! Nu mai judeca lucrurile atat de taios. Fii mai deschis la posibilitati. Ok, nu trebuie sa urmezi tot ce apare in drumul tau, dar nici nu trebuie sa judeci ce fac altii, cum fac altii, ce sunt altii.
"aaa ! – nu sunt tzigan !" – asa, si?
Schimbarea tarii nu schimba mentalitatea pe care o ai. Intai trebuie sa se schimbe cea din urma, ca apoi sa vezi lucrurile diferit. Cum vezi oamenii si industria muzicala de aici – exact asa ii vei vedea si pe cei din Spania, Norvegia si din intreaga lume, dupa o perioada.
Cand vei fi dispus si deschis sa primesti tot (bun si rau) si sa nu mai judeci, sa nu mai crezi toate chestiile astea impamantenite (cu care ai crescut si pe care le-ai absorbit de la altii), atunci vei avea libertatea sa fii exact cine esti cu adevarat si sa iti creezi viata pe care ti-o doresti.
Mult succes!
Buna ziua,
Sunt ajuns in Franta din data de 14.12.2014 impreuna cu sotia si copilul.
Sotia lucreaza ca medic la un spital din regiune si copilul l-am dat la scoala.
Am plecat din Romania datorita unor probleme financiare si cu gândul ca aici vom gasi mai multe oportunitati pentru intreaga familie.
Problema este la mine, sunt o fire timida, inchisa care greu socializeaza si in ultimul rand aici in Franta daca isi dau seama ca esti roman si nu vorbesti franceza se uita la tine cam stramb.
Limba este o problema pentru mine, sunt incepator in franceza, reusesc sa initiez conversatii simple, dialoghez cu localnici in sensul ca ii salut, merg la cumparaturi, duc la scoala copilul.
Va rog daca se poate un sfat (tinand cont de firea pe care o am si despre care v-am vorbit mai sus)
in privinta adaptabilitatii si eventual sa reusesc sa fac si eu ceva aici, sa ma angajez!
Mentionez ca eu am terminat fac. de Management Financiar-Contabil in Romania si am lucrat mai mult in transporturi (ca economist deconturi in Romania),tineam evidenta la camioane si soferi respectiv calcul cursa, combustibil, diurna etc.
Aici nu prea mi se recunosc studiile, trebuie sa fac la ei niste "formatii" cum le numesc ei si abia apoi sa incerc sa-mi caut ceva si binenteles sa stiu si limba cel putin la nivel mediu( conversational).
Puteti sa ma ajutati cu un sfat in aceasta privinta?Imi fac probleme ca poate nu reusesc sa invat limba si in cazul asta este dezastru!( Aici daca nu le vorbesti limba nu ai nici-o sansa)
Nu stiu de unde sa incep, cu ce sa incep ca sa ma pot adapta si eu.
Sotia stie destul de bine franceza si copilul este ok, ii place la scoala, s-a adaptat si la colegi, invatatorul ne-a spus ca este pe drumul cel bun.Mai raman eu sa vad ce fac!
Multumesc si va urez multa sanatate!
Buna. Multumesc pentru mesaj.
Uite aici un articol despre o aplicatie de invatat limbri straine buna: http://www.tedoo.ro/duolingo-sau-cum-am-inceput-s-o-rup-pe-portugheza-dupa-doua-saptamani/
Sigur vei reusi sa inveti franceza!
Te inteleg foarte bine. Urmeaza urmatorii pasi:
1. Gandeste-te EXACT la ce iti doresti sa faci. Nu ce crezi tu ca stii sau ca se cauta sau ce crezi tu ca poti. Exact ce iti doresti din tot sufletul sa faci.
2. Lucreaza la increderea in tine. Din tot ce mi-ai scris, imi dau seama ca esti un om minunat. Trebuie doar sa vezi asta si tu. Poti lucra chiar impreuna cu sotia, sa te incurajeze. Crezi in tine, pt ca daca ai reusit sa ajungi acolo unde esti, poti mult, mult mai mult.
3. Fa un pas mic spre ceea ce iti doresti cu adevarat. Fa-ti un plan, tinand cont de ce iti doresti, oricat de nebunesc ar parea. Fa un mic pas catre implinirea planului tau. Unul mic, mic. Cu bucurie si credinta.
Iti garantez ca vei gasi o cale, ca vei sti ce sa faci mai departe.
Eu am un program de o luna, in care poti afla mai multe despre tine si poti invata cum sa-ti implinesti visele cu usurinta: https://www.ioanabudeanu.com/2014/11/life-coaching-cum-sa-ai-tot-ce-ti-doresti-in-viata.html
Mult succes!
Multumesc foarte mult pentru sfaturi !M-ati ajutat sa-mi gasesc un punct de plecare!
Daca imi permiteti am sa va scriu si am va sa tin la curent cu ceea ce fac
De luni incep cu duolingo.
Multa sanatate!
Cu mare drag:) Imi poti scrie oricand pe [email protected]. Mult succes!
la multi ani pe acest nou an!
am o singura idee de vreo 7 ani. emigrarea in Anglia.unde ma duc an de an ca turist si am fost si cu chirie vreo doua luni dar tot ca turist,ceea ce am reusit este sa am copil student in Londra ceea este infiorator de scump, chiria uriasa , traiul foarte scump, etc.
Intrebarea mea este :ce parere ti-ai facut tu despre Anglia,ce crezi despre aceasta tara?Ma intereseaza multe alte pareri.eu le am pe ale mele, dar vreau sa vad si ce au simtit altii pe meleaguri britanice.Te-ai gandit vreodata sa emigrezi in Anglia???Daca da de ce?Daca nu de ce?Unde ai vrea sa emigrezi?Acum unde traiesti?Esti in Romania?Adica mai este cineva in tara asta a noastra??:)))
Laura
Buna, Laura. Nu am fost in Anglia. Mi-as dori sa vad Londra, evident. Da, sunt in Romania. Da, imi place enorm sa traiesc aici. Da, iubesc Bucurestiul din tot sufletul. Si da, aici sunt o multime de posibilitati, trebuie doar sa-ti dai voie sa le vezi.
Mi-ar placea sa traiesc in diferite locuri din lume, ca sa experimentez. Poate chiar am s-o fac. In legatura cu emigrarea, am ajuns sa nu mai agreez cuvantul asta prea mult. Sunt un locuitor al lumii, vin, plec, stau unde imi doresc cu adevarat sa o fac.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.E intr-adevar o noua viziune, de a sta oriunde in lume.E ca un aer de libertate la care nu ma gandisem pana acum.
Eu pornisem de la conceptul de a-ti dori sa locuiesti intr-o tara anume pentru ca iubesti din suflet tot ceea ce inseamna cultura acelei tari, clima ,oamenii, limba, totul pana la a iti dori sa mori pe acel pamant , in acea tara cu acte in regula de cetatean al acelei tari.Laura
Buna, as dori sa adaug cateva idei in legatura cu emigrarea. Si eu sunt plecat din tara de cativa ani si am avut ocazia sa intalnesc destul de multe persoane, fiecare cu problemele ei.
Emigrantii, dupa cum am constatat, se impart in mai multe categorii:
– primii sa incepem cu hotii, de astia nu vorbim 🙂
– oameni " fara nici o pregatire" acestia sunt cei mai multi pentru ca poti fi "fara pregatire" chiar daca ai invatat ceva, care pur si simplu nu este de folos
– altii care au o meserie (ex mecanic, sudor, constructor, instalator, asistente etc) dar care chiar isi cunosc meseria, nu cei care doar au impresia ca stiu. In general cei care spun ca stiu tot sunt cei mai slabuti :)))
– mai exista si categoria celor care au o facultate ceruta pe piata de munca, insa sunt destui localnici ca sa spun asa (este si cazul meu :))) Aici trebuie sa fii foarte bun in domeniu (pt ca tu nu ai voie sa gresesti). De limba nu mai vorbim, precum si trebuie sa ai ceva noroc, conjunctura care sa te aduca in posibilitatea obtinerii jobb-ului
– ultima categorie, cei care emigreaza direct pe jobb (ex: medici, IT-isti) care aumai multe facilitati, insa cu toate acestea au si ei multe de pus la rand.
Am intalnit foarte multe persoane care au facut o facultate care nu a avut nici un rost ( nu vreau sa jignesc pe nimeni). In Romania a inceput din timpul comunistilor, ca omul trebuie sa aiba o facultate daca vrea sa stea la birou si sa nu munceasca nimic, nu are importanta ce facultate e, doar sa fie facultate. Apoi vine si iti spune: Pai si eu am facultate!
-Dar ce stii sa faci?
-Pai…..
Si uite asa devine brusc persoana "fara pregatire". Asa ca inainte de a emigra, poate este mai bine sa te intrebi, ce stii, ce cunosti si sa te concentrezi in formarea ta pe ceva concret (sunt mai multe sanse de reusita asa). Daca e prea tarziu, atunci trebuie sa intelegi ca in afara nu ai ajutor de la nimeni, sa intelegi ca este un soi de jungla moderna, deci nu va fi usor deloc! Trebuie sa tii cont de anii pe care ii vei folosi ca sa: ajungi la acelasi nivel cu cel pe care il ai in Romania….. Ma refer la un loc unde sa locuiesti, limba, cunostiinte etc. Poate ca la inceput vei gasi pe cineva sa te ajute, dar nu te va ajuta o viata….
Dupa toate acestea vine intrebarea: Dar de ce am venit aici?
Daca ai venit sa muncesti si apoi sa te intorci….poate nu a fost cea mai buna alegere cand ai plecat!
Daca vrei sa ramai, urmeaza familie, copii, casa si petrecerea timpului liber intr-un mod cat mai placut (vacante etc, pana la urma de asta presupun ca te-ai mutat!!!!!) Ei astea nu vin dintr-o data, trebuie ani, asa ca fii realist.
Mai e varianta in care ai familie, eu insa nu as emigra cu copiii dupa mine fara sa am jobb (daca nu ambii parinti, macar unul, dar atunci sa fie consistent) Ca familie insa e mai greu de gasit in acelasi loc pentru amandoi, depinde de celalalt la cate e dispus in viata etc. Nu e usor deloc si nu e o jucarie, avand si copiii, care trebuie sa mearga la scoala, si binenteles au nevoile lor, care ar trebui sa fie mai mari (ca de aia te-ai mutat).
In consecinta:
EMIGRAREA NU E USOARA SI NU E O JUCARIE!!!
In ce tara sunteti plcat de cativa ani?
Va multumesc,
Laura
Suedia
Daca poti, te rog sa-mi spui motivul pt care ai renuntat la Tenerife. Te intreb deoarece am cochetat de curand cu ideea de a pleca acolo dar o prietena din copilarie m-a facut sa renunt spunandu-mi ca e dificil de gasit un job.
Buna. Am fost de 3 ori in Tenerife. De doua ori pentru cate 6 luni si a treia oara o luna. Motivele au fost profunde si personale, dar incerc sa-ti spun in cateva cuvinte. Prima data am vrut sa stam acolo definitiv, insa viata pe insula ni s-a parut limitata, din multe puncte de vedere (ca activitati, ca ritm de viata, noua ne place mai agitatie, asa:). Joburi nu sunt, prietena ta nu te-a sfatuit de rau. A doua oara am renuntat pt ca aveam foarte mult de munca (5 joburi online, in Romania) si imi era greu sa ma bucur de insula. A treia oara nu am mai gasit chirie (am incercat in Santa Cruz si cereau chiria pe 6 luni in avans sau contract de munca in Canare).
Ideea este urmatoarea: daca iti doresti, mergi si vezi cu ochii tai ce este acolo. Fiecare om isi creeaza propriile experiente. Nimeni nu are dreptate: nici eu, nici prietena ta. Pt ca NU stim ce si cum crezi tu, ce si cum poti tu sa faci. Numai tu esti responsabil / a pt viata ta.
Te gandesti ca ai sa dai gres? Dar daca vei reusi?
Nu ai cum sa stii pana nu iti urmezi inima. Insa mare atentie la motivele pt care vrei sa pleci.
Mult succes!
am o intrebare daca cineva pleaca in america cu viza pe 10 ani poate sa ramana acolo ce ar trebui sa faca daca da
o zi buna tuturor stau si ma gindesc ca rominia este o tara bogata si totusi foarte sarac in acelasi timp toti vrem sa plecam pentru un trai mai bun cred ca clasa politica e vinovata si ar trebui ca ei sa emigreze nu noi
Viza pe 10 ani este pt turisti . Pentru a ramane acolo trebuie alt tip de viza , sau casatorie sau reintregirea familiei ( asta dureaza )
mai bine treziti-va la realitate cu totii.Pe forumuri toti sunt amabili ba chiar umili,"vai ce frumos scrieti,cata emotie in cuvintele dvs.,va iubim ca ne dati sfaturi bune" etc,etc,dar adevarul gol golut este ca romanii se urasc unii pe altii atunci cand sunt in strainatate,mai rau ca atunci cand se afla in Romania.Este socant sa vezi ca oameni care te roaga,plang, se milogesc "frate te rog din suflet ajuta-ma si pe mine sa ajung acolo,si-ti voi fi recunoscator toata viata",dupa ce i-ai ajutat,le-ai dat casa,le-ai dat paine sa manace, devin apoi aroganti,te barfesc si cel mai mare dusman al lor esti chiar tu.Tu cel care i-ai ajutat sa se puna pe picioare.Tu cel care ai zis asa:eu trebuie sa ajut acum ca pot,eu nu sunt ca majoritatea romanilor care sunt buni doar atunci cand au nevoie.
Prin strainatate podoabele noastre dau tepe tot romanilor mai exact acelora carora tocmai i-au ajutat.Dar poate ca asta este doar povestea mea,poate ca am pus la suflet cand de fapt as fi trebuit sa raman indifferent.
In legatura cu emigrarea in Europa de vest, este foarte simplu:ai 100 E te urci in autobus si ajungi unde vrei tu.Dar dupa ce cobori din autobus,la destinatie incepe greul.
Personal vreau sa incurajez pe oricine care vrea sa plece sa o faca.Daca stii o meserie foarte bine,si nu putin din fiecare,atunci sigur vei gasi de lucru.Daca esti un inginer fie ca foarte bun fie ca nu esti bun de nimic,va fi putin mai greu dar pt inceput poti lucra, ca muncitor.Apropo diverse diplome si certificate luate prin Romania(ex.sudor,electrician,tamplar,lacatus samd)in Germania nici nu se iau in considerare,la ei poti fi ajutorul unuia cu o astfel de meserie asta official.In realitate o firma care are nevoie de tine te pune la proba de munca si daca te pricepi te angajeaza fara discutii prea multe.
Medicii buni sau rai se pot angaja fara probleme,dar pt inceput este bine sa cunoasca macar limba engleza.
cum adica nu au drept de munca?
Bună Ioana! Despre Uruguay îmi poți spune ceva?
Buna! Despre Mexic ce imi poti spune? Ma gandesc sa aplic pt CEA Televisa in toamna asta si daca ma accepta ma gandesc sa ma duc sa invat acolo pt ca apoi sa pot lucra cu ei, la Televisa. Exista posibilitatea sa ma admita dar exista posibilitatea ca nu. Eu sper si doresc sa ma admita. De asemenea imi voi incerca norocul si la CEFAT de la TV Azteca. Oricum trebuie sa ma documentez despre cum e sa locuiesti acolo. Am auzit ca Televisa iti pune la dispozitie apartamente pt durata studiilor acolo (3 ani) dupa care trebuie sa-mi gasesc. Oricum, in 3 ani am timp
Buna! Dacă muncesc pe vapor (ofițer).Am dreptul de muncă dacă mă mut in SUA? Si ce tip de viza îmi trebuie?
Buna. Nu ma pricep. Insa gasesti aici informatii: http://romania.usembassy.gov/visas.html Succes!!
Bună ziua despre Austria ce părere aveți despre emigrare cu 2 copii.
Sunt mulți factori de avut in vedere înainte de a Răspunde ….. sau indica ..
Parerea personală ?!: do it! Dacă voi ca si părinți sunteți in stare sa Creați copiilor siguranța stabilitate si un drum cât mai liber spre o educație buna , de ce nu ?! O familie care e " pregătită" poate emigra cu copii oriunde crede sau simte ca e ACASĂ !
Asta e părerea personală !
Am mai pus eu pe aici pe undeva ca "acasă "si "ai tai " sunt acolo unde ești ceea ce ai vrut ! Nu unde au vrut alții sa …fi ceea ce ești ( un potențial imigrant)
Marcați priorități , fiți realiști , înțelegeți si acceptați condiția voastră , citiți , studiați , va educați după legea si datina locului ales… si încet încet o sa vedeți ca totul e posibil .
Aprovecho la intervención para saludar a la Ioana saludos de la Costa del Sol
Dacă îți dorești să trăiești în altă țară înseamnă că Romania nu te mai face fericit. Degeaba spui că în capul tău trebuie schimbată mentalitatea dacă de la serviciu pînă acasă te umpli de nervi din vina oamenilor necivilizați. Mizerii, mirosuri, scandaluri, muște. Noaptea nu dormi că vecinii ascultă manele la maxim. Așa era în București când am plecat. Nu spun că în altă țară nu sunt toate astea..sunt. dar nu predominant. Sunt plecată din Romania în Anglia de 3 ani. Mă simt foarte bine. Clima e umedă dar cel puțin e constantă..nu sunt ca în țară 45 grade vara iar iarna minus 20. Lumea este civilizată. Englezii sunt manierați și deschiși. Nici măcar la beție nu fac așa urât ca romanii. Ca să pleci într-o țară îți trebuiesc trei lucruri: limba, bani și meserie. În rest te descurci. Ia-o pas cu pas: ia-ți locuință, fă-ți un minim de confort. Și caută de lucru. Pe unde poți, cum poți. Evită românii din țara respectivă. Sunt invidioși și nu te ajută cu nimic. Fac pe prietenoșii să afle despre tine apoi îți fac numai probleme. Ai răbdare cu tine și cu viața ta. Nu o să le ai pe toate într-o lună! Fii puternic și acceptă că ești într-o țară nouă pe care trebuie să o înțelegi , să o respecți. Încet, încet o să te acomodezi și ai să vezi asta după câteva luni. Cum anume? Întoarce-te câteva zile în România și ai să vezi cum te feliciți că ai plecat de acolo!. Curaj!. Trebuie să îți oferi cadoul de a trăi mai bine. Lasă prejudecățile că ”ai o țară trebuie să o iubești”. Asta sunt slogane comuniste. Ai o țară, da! dar poți să trăiești infinit mai bine în altă țară.
Desigur …, există excepții și în România sunt locuri destul de frumoase orașe curate oameni educați nu trebuie denigrata țara în care ne-am născut și ne-am educat, În definitiv oricum oriunde și oricând în această viață vom fi englezi de origine română americani meu origine romană ,Și așa mai departe e drept îți este lehamite de multe ori să spui că ești român pentru că mulți dintre conaționali fac nefăcute și se comportă Puțin mai jos decât primatele scăpate din cușcă.noi românii în general avem o boală o bubă e vorba de snobism dat mare șmecher bazat hai să ne lăudăm și să fim mincinoși, de ce spun la plural ?!pentru că eu mă consider român , am făcut-o chiar și eu la interviuri am mai pus floricele pe aici pe acolo să nu uităm de școala primară unde trebuia să spunem floricele / basme si compuneri elogii (pe care nici profesorii nu le credeau ) … așa ne-au educat … păi ați uitat de poezia de mic copil cățeluș cu păru creț "fură "rața din coteț, de ce nu putea s-o cumpere?! Sau sa o câștige prin munca cinstita ?! Ehhh educația de mici " sa fii descurcăreț " aici pot să-ți spun doamnă, eu îmi iubesc țara nu iubesc prostia , România nu trebuie privită urat , nu judeca omul după haina ..," Și nu te îndrăgosti mort de beat de o femeie machiată" ( aici o spun cu tot respectul față de femei)cei care știu ce spun o să înțeleagă…În mare parte în comentariul tău îți dau dreptate dar opinia mea este scrisă undeva mai sus ..o persoană fără educație /prost pregătită eu în România în China în Africa și în Statele Unite e aceeași!! Așa că nu ne rămâne altceva de făcut decât să privim înainte să ne iubim originea și să încercăm să fim cat mai educați indiferent unde
Foarte frumos articolul. In scurt timp voi emigra definitiv in Nigeria, unde am asigurat jobul. Din cate stiu nivelul de trai este asemanator celui din Romania , poate doar un pic mai ridicat acolo, deci nu vor fi probleme majore de adaptare. Stie cineva mai multe despre traiul acolo? M-ar interesa in special clima, relatia cu autoritatile, modul in care sunt priviti romanii, etc.
Felicitări! Interesant si concludent articolul, pentru mine binevenit pentru că ne pregătim de cumpărarea unei case si mutarea in Ungaria într-o localitate de granița, suntem pensionari,familie mixta si necesitățile noastre se duc spre o zonă de liniste, siguranța,pachet de servicii medicale corecte si complete. Am totusi fluturi în stomac pentru ca nu vorbesc limba maghiară, o inteleg cam 40% dar am hotărât sa mi asum acest inconvenient si sa l corectez pe cat voi putea! Am parcurs in ultimul an o parte dintre pasii recomandati de tine, urmează ca luna viitoare sa mergem sa vedem câteva case si sa cunoastem relatia autorităților cu romanii si posibilitate de a mă descurca in comunicarea cu ele! Las oricum o portita deschisă spre România prin Oradea care va fi, cel puțin la începutul, destinatia pentru o seara de teatru, o vizita in librarii si o întâlnire cu mine!!! Iti doresc sănătate, vise implinite si zile cu mici bucurii!!!
Buna!
Eu as vrea sa emigrez in Suedia sau Norvegia, inca ma gandesc care ar fi cea mai buna varianta. Limba pt mine nu ar fi un impediment prea mare, vorbesc deja sudeza intermediar (B2) si Norvegiana nivel incepator.
Cat de greu se gaseste un job? Cat e bine pus la punct este transportul public?
Multumesc:)
Buna ziua!!!
Voiam și eu sa va întreb…peste 2 ani as vrea sa ma mut in Istanbul..in acest moment învăț limba turcă și ideea este ca vreau sa fac o facultate de arte acolo însă cred ca ar fi mai bine ca un an sa lucrez pentru a ma pune pe picioare eu singur..Chiar dacă unor prieteni de ai mei li-se pare o prostie eu vreau sa ma duc acolo aceasta fiind o decizie definitiva fără sa mai ma răzgândesc..Ce spuneți m-as descurca sa rămân acolo singur?
Sunt convinsa ca iti va fi foarte, foarte bine!! Istanbul este un oras fabulos, mergi si implineste-ti visul!! Mult succes, va fi foarte bine. 🙂
Buna ziua!
Am citit articolul si mi s-a parut foarte interesant.
Eu deocamdată invat pentru a absolvi liceul si pentru a-mi lua diploma de BAC.
Sunt la o varsta foarte frageda,iar pe mine ma macină ideea de a umbla prin toata lumea si de a ma situa în Hawaii!
Citesc de pe multe forumuri despre Hawaii si alte insule inca de la vârsta de 14 ani iar in prezent am 20.
Intrebarea mea pentru tine este Dacă ar fi bine sa ma axez pe visul meu sau sa il las si sa continui in aceasta țară de tot râsul??
Mi-aș dori să mă ajuți si cu cateva sfaturi pentru America si Australia pentru că mă pregăti din timp.
Multumesc si continua tot asa! :*
Buna!! Eu zic ca faci foarte bine ce faci. Invata si termina-ti studiile, te vor ajuta 🙂
Visul tau este foarte, foarte posibil. Nu stiu de ce ai ales Hawaii, nici nu conteaza. Sunt convinsa ca vei ajunge acolo.
Sfatul meu este urmatorul: daca vrei sa pleci din Romania pt ca nu-ti place aici si "e de tot rasul" – iti spun din proprie experienta – vei ajunge in SUA sau in Australia – si vei descoperi ca nici acolo nu e grozav. Peste tot in lume sunt probleme, mai mici sau mai mari decat la noi.
Este foarte important – ca sa-ti implinesti visul – sa investi sa iubesti ce ai acum, unde traiesti acum, sa gasesti lucruri care iti plac, care se simt bine. Apoi, plecarea va fi naturala, se vor aranja lucrurile.
Mult, mult succes iti doresc!!